2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Bizalom, remény és határtalan öröm a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyén

Most különösen nagy szükségünk van lelki feltöltődésre, ezért a pécsi zenekar Az én békém öröme című ingyenes húsvéti koncertjének zenei programja bátran ajánlható bárkinek, aki pusztán öröm-zenére, egy kis szépségre, életigenlésre vágyik. A hagyományoktól eltérően a Fesztiválkórus idén nem lép fel, azonban két kivételes tehetségű, a nemzetközi zenei életben is elismert szólista tolmácsolja a művek üzenetét az élő közvetítés segítségével április 1-én 19.00 órai kezdettel.

Legyen tavaszvárás, húsvéti lelki készülődés vagy egy családi program igénye, az örökérvényű klasszikus muzsika értő előadásban mindig felemelő. A Pannon Filharmonikusok tehát idén sem hagyja zenei élmény nélkül a közönségét, Georg Friedrich Händel és Georg PhilippTelemann, valamint Wolfgang Amadeus Mozart művei csendülnek fel. Olyan alkotások, amelyek lelki békét, örömöt fejeznek ki és a remény üzenetét közvetítik.

Giulia Bolcato olasz szoprán nem először dolgozik együtt a zenekarra, ezen az estén Händel Csillapodjatok, szelek című ünnepi szólókantátájában lép színpadra. Monteverdi, Rossini, Purcell, Mozart valamint Bellini műveinek értő tolmácsolója a világ színpadain, több neves díjjal büszkélkedhet a velencei Zeneakadémián végzett fiatal énekesnő. Händel műve ünnepélyessége mellett helyenként kifejezetten operai elemeket tartalmaz, nyilván így lehetőséget ad az énekes számára virtuóz énektudásának megcsillantatására. „Csillapodjatok szelek!” - szól a felkiáltás, amely akár átvitt értelemben is elcsendesít bármiféle viharos, zaklatott állapotot, hogy az átadja helyét a lelki békének, a műben értelemszerűen az istenhitből fakadó hálaérzetnek, és örömnek. Különös érdekessége az alkotásnak, hogy az elcsendesedésből oly mértékű belső öröm fakad, hogy a darab elején elcsendesített szeleket hívja segítségül, hogy támadjanak fel, és lélegezzék ki az ég fényes leheletét.

Telemann Tudom, hogy a Megváltóm él című kantátájában Megyesi Zoltán tenor énekművészt köszönthetjük, aki hiteles tolmácsolója a barokk és bécsi klasszikus oratórikus műveknek. Hazánkon kívül fellépett számos európai országban, az Egyesült Államokban, Japánban és a Koreai Köztársaságban, több neves díj birtokosa, több mint tíz lemez készült közreműködésével. A szerényebb apparátusra komponált mű mégsem nélkülözi az ünnepélyességet, nemes lüktetése, visszafogott, de őszinte optimizmusa méltó az ünnephez.

Az est zárásaként Mozart „Nagy” Esz-dúr szimfóniája csendül fel, „amely határtalan örömről és életigenlésről szól, itt a klarinétok jutnak kiemelt szerephez, egy kivételesen gyönyörűséges mű ez.” – nyilatkozta Vass András, az est dirigense, aki a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, valamint a Fesztiválkórus egyik művészeti vezetője. Vass a korszak értő tolmácsolója, kutatója, elhivatottsága a zenekari művek, valamint a kórusművek feldolgozása, előadása során is érezhető. Mozart és Haydn híres barátságának lenyomata is megjelenik a szimfóniában, amennyiben ez a Mozart alkotás rendkívül sok haydni elemet tartalmaz.

Az élő közvetítés a zenekar honlapjáról, a www.pfz.hu oldalról érhető el ingyenesen. A közvetítés a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében valósul meg, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogat.

 

(forrás: Pannon Filharmonikusok)