2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Biológiai terápia COVID-19-ben

Elsőként alkalmaztak célzott anti-citokin kezelést COVID-19 utáni sokszervi gyulladásban a Semmelweis Egyetemen.

Panaszmentesen otthonába távozott a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájáról az a 6 éves, sokszervi gyulladásban szenvedő kisfiú, akinek a kezelése során az országban elsőként alkalmaztak célzott biológiai terápiát.

Két héttel ezelőtt egy budapesti kórházban vették fel először az érintett beteg gyermeket, aki az ilyenkor javasolt szteroid és immunglobulin terápiát kapta, azonban átmeneti javulás után újra belázasodott, romlottak a laborértékei, ezért kérték átvételét a Semmelweis Egyetem gyermekreumatológiai centrumába.

„Az elsődleges, úgynevezett standard kezelési eljárásokra a sokszervi gyulladásban szenvedő gyerekek döntő többsége azonnal reagál, és gyorsan, néhány nap alatt megszűnnek a panaszaik. Vannak azonban terápia-rezisztens esetek, illetve olyan viharos tünetekkel járó súlyos esetek, ahol egyéb kezelésekre is szükség van. Ilyenkor hozhat gyógyulást a biológiai terápia” – hangsúlyozta Constantin Tamás, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

Illusztráció: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Illusztráció: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A gyermekreumatológiában is egyre kiterjedtebben alkalmazott biológiai terápiák nevüket az előállításuk során alkalmazott biológiai technológiáról kapták, melyek hatásmechanizmusa, hogy a kezelés során a betegség kialakulásában szerepet játszó szabályozó fehérjéket veszik célba. „Ha a szteroidot a betegséget támadó sörétes puskaként képzeljük el, akkor ezek a modern készítmények a mi távcsöves puskáink” – magyarázta szemléltetésül Constantin Tamás.

A szakember az alkalmazott biológiai terápiáról szólva elmondta: az anakinra nevű hatóanyagot eredetileg a felnőttkori rheumatoid arthritis kezelésére fejlesztették ki, de nem hozott átütő eredményeket, így nem került be a reumatológusok mindennapi klinikai gyakorlatába. A gyermekreumatológusok ezzel szemben gyakran alkalmazzák, ugyanis bizonyos extrém gyulladásos állapottal járó betegségekben – ide tartozik a sokszervi gyulladás is – nagy hatékonysággal bír.

Bár a kisfiú nagyon elesett állapotban, csillapíthatatlan lázzal került a klinikára, az időben megkezdett, biológiai terápiával sikerült megelőzni nemcsak a szervi károsodást, de azt is, hogy a gyermek újra intenzív osztályra kerüljön. Pár napos kezelés után laborértékei is normalizálódtak, tünet és panaszmentesen távozhatott a Semmelweis Egyetem klinikájáról.

(forrás: Semmelweis Egyetem )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés