2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Bezárják az oltóközpontok felét Romániában

Romániában a koronavírus elleni oltóközpontok csaknem fele az alacsony kihasználtság miatt felfüggeszti tevékenységét, vagy tesztelési központtá alakul át, derült ki csütörtökön az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) heti sajtóértekezletén. Nemzetközi kitekintés.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltáskampány koordinátora szerint 322 olyan oltóközpontot azonosítottak, amelynek jelentősen csökkent a tevékenysége, ezek közül 171-nek felfüggesztik a tevékenységét, a többit tesztelési központtá alakítják át, vagy kettős (oltási és tesztelési) feladatot fognak ellátni.

Romániában mintegy 750 aktív oltóközpont maradt, ezek egyharmadában tíznél kevesebb vakcinát adnak be naponta. Legtöbbjük nem is üzemel napi 12 órát, hanem csak a hét bizonyos napjain, csökkentett nyitvatartással fogadja a jelentkezőket. Csütörtöki sajtóértekezletén Gheorghita azt is bejelentette: Románia csaknem egymillió (917 ezer) adag lejárt szavatosságú AstraZeneca vakcinát fog megsemmisíteni. Az ország 4 millió 478 ezer adagot kapott a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyagból, ebből 852 ezret adtak be, további 3 millió 330 ezret pedig sikerült értékesíteni vagy adományként hasznosítani.

A román oltásparancsnok egy korábbi televíziós interjújában úgy vélekedett: ideje újragondolni Románia oltási stratégiáját. Szerinte a következő hónapokban a koronavírus elleni oltás is a nemzeti oltási program részévé fog válni az influenza elleni oltásokhoz hasonlóan, beadásának feladata pedig kizárólag a családorvosi rendelőkre hárul majd, akárcsak a többi vakcina esetében.

A 19,3 milliós Romániában 8 millió 91 ezer ember, a lakosság 42 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást, a felnőtt lakosság átoltottsága 50,5 százalékos. Az oltásparancsnok szerint 2 millió 450 ezer ember a harmadik, megerősítő oltást is felvette, ez a jogosultak 54 százalékát teszi ki. Két hete megkezdődött az 5 és 12 év közötti gyermekek oltása is. A korosztályhoz tartozó kisgyermekek közül eddig 7240 kapta meg a vakcina első adagját.

*

Megszűnt a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége pénteken. Az új szabályozás brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint 5-kor lépett érvénybe, és a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utasokra vonatkozik.

Január első hetéig a beutazóknak az indulás előtt is koronavírustesztet kellett végeztetniük, az érkezés után pedig PCR-szűrésnek kellett alávetniük magukat, és ennek eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk. Az indulás előtti kötelező tesztet az idei év elején már eltörölte a brit kormány, és nem sokkal később az érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelmét is feloldották, de az érkezés utáni második nap végéig el kellett végeztetni egy gyorstesztet. A brit kormány január végén hozott döntése alapján azonban péntektől ez az utolsó tesztkötelezettség is megszűnt a teljes körűen beoltott beutazók esetében.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter az új szabályozást ismertetve annak idején úgy fogalmazott: egyértelművé vált, hogy az utazáshoz kötődő koronavírus-tesztelés fenntartása már nem jár gyakorlati haszonnal a teljes körűen beoltott utasok esetében. A teljes körű beoltottságot a brit kormány jelenlegi meghatározása szerint két beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen-vakcinából értelemszerűen egy beadott dózis jelenti.

A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagait ismeri el. A nem teljes körűen beoltottnak számító beutazóknak sem kell péntektől az angliai érkezés utáni második tesztet elvégeztetniük. Ezt az eddig érvényes szabályozás alapján az érkezési utáni nyolcadik napon kellett megcsináltatni.

A nem teljesen beoltottaknak péntektől a beutazáshoz az indulás előtti két napban elvégzett koronavírusteszt negatív leletét kell felmutatniuk, és az érkezés utáni második nap végéig is egy PCR-tesztet el kell végeztetniük. Ennek a tesztnek az időpontját még az indulás előtt le kell foglalniuk. Nekik sem kell azonban angliai érkezésük után elkülönítésbe vonulniuk, csak abban az esetben, ha a beutazás utáni PCR-teszt eredménye pozitív.

*

Az olasz főváros prefektusa hétfőig betiltott minden köztéri megmozdulást a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, a kanadai példa alapján szerveződő olasz szabadságkonvoj elnevezésű mozgalom hétvégére tervezett tüntetéseinek leállítására. A demonstrációk tiltása Róma egész területére és a főváros környékére is érvényes, közbiztonsági okok miatt.

Matteo Piantedosi prefektus indoklása szerint a tüntetők azt tervezték, hogy a Rómától kevesebb, mint húsz kilométerre fekvő magaslaton készülnek "bázist" szervezni, majd innen vonulnának járműveikkel a fővárosba. A hatóságok az információkat a közösségi oldalakon gyűjtik be, melyeken az Olasz Szabadságkonvoj nevű mozgalom már több tízezer tagot számlál. Vannak közöttük oltásellenesek, valamint szélsőséges bal- és jobboldali csoportok.

Az internetes bejegyzések szerint a szervezők a többi között az oltásellenesek "kiképzését" tervezték "ellenállásra", továbbá létre akartak hozni "nemzeti felszabadító polgári hadsereget" is.

A Rómába vezető országutakon és az autósztráda bejárati kapuinál megerősítették a biztonsági ellenőrzést a rendőrség, csendőrség, pénzügyőrség bevonásával. 


Kanadában a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás elleni tüntetések alig több mint egy hete több száz teherautóból álló konvojjal kezdődtek. A sofőrök a január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoznak, amely arra kötelezi őket, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk. Olaszországban a fuvarozók országos szövetsége (Unatras) az üzemanyag-drágulás miatt készül megmozdulásra, ha a kormánnyal jövő hétre kért egyeztetés eredménytelenül zárulna. A kamionosok már körbezárták Közép-Olaszország legnagyobb nagykereskedelmi zöldség-gyümölcs elosztópontját, amelyen keresztül a termékek délről északra haladnak.

*

Betiltotta a belga szövetségi és a regionális kormány, valamint a főváros vezetése a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, a kanadai példa alapján szerveződő autós és teherautós tüntetést Brüsszelben, közölte a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap csütörtökön. A napilap internetes kiadása arról számolt be, hogy Annelies Verlinden belga belügyminiszter, Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke, és Philippe Close brüsszeli polgármester hivatala csütörtök délben bejelentette: szövetségi, regionális és helyi szinten is megtesznek mindent a belga főváros blokádjának megakadályozására.

A közös közlemény szerint a szövetségi rendőrség a belga határon ellenőrzi a Belgiumba belépő járműveket, és kiszűri azokat, melyek demonstrálni érkeznek. A brüsszeli régió és Brüsszel városa pedig elrendeli, hogy területükön tiltsák meg az autós tiltakozó megmozdulásokat. A három hivatal közötti együttműködés célja, hogy zavartalan maradjon a főváros közrendje.

A napilap emlékeztetett: a párizsi prefektúra közölte, hogy a közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva nem engedélyezi a szombatra tervezett francia teherautós felvonulást. Információk szerint több konvoj is elindult szerdán a dél-franciaországi Nizzából, a délnyugati Bayonne-ból és Perpignanból Párizs felé, ahol péntek estére szervezik a találkozót. A Convoy France elnevezésű mozgalom blokádokat és konvojos tiltakozásokat tervez a hétvégére, majd hétfőn Brüsszelbe indulna tovább európai megmozdulásra.

Kanadában a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás elleni tüntetések alig több mint egy hete több száz teherautóból álló konvojjal kezdődtek. A sofőrök a január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoznak, amely arra kötelezi őket, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A kamionosok tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő ember csatlakozott. A tiltakozó kamionosok mindazonáltal hangos, de jelentős kisebbségben vannak, mert az oltásra kötelezett áruszállítók döntő többsége felvette a védőoltást, és Kanada teljes lakosságának is mintegy 80 százaléka az oltás mindkét adagját beadatta magának.

*

A világon 405 904 465 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 788 906 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 403 218 603 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 777 206 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink