hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Betegség a videójáték-függőség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban a mentális betegségek közé sorolta a videójáték-függőséget, írja a Magyar Idők.

Több országban már állami intézkedéseket is bevezettek, hogy korlátozzák a jelenséget, ám a szakértő szerint a megelőzés terén a szülőkre hárul a legnagyobb szerep, írja a Magyar Idők.

– Önmagukban a videójátékokkal nincs baj, de a felhasználók egy részénél valóban okozhat függőséget az alkalmazásuk – reagált a lapnak Demetrovics Zsolt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének professzora.

Demetrovics Zsolt úgy fogalmazott: az internetfüggőség mint általános jelenség már húsz éve foglalkoztatja a kutatókat, de rájöttek, hogy ezen belül érdemes specifikusabban, a játékok okozta függőségről beszélni, s nem általában az internetről.

Az egyetem Klinikai Pszichológiai és Addiktológia Tanszékének vezetője arról tájékoztatott: 2013-ban az Amerikai Pszichiátriai Társaság még úgy határozott, hogy tovább vizsgálandó területként jelölik meg a videójáték-függést, azóta azonban tovább gyarapodtak a tudományos bizonyítékok amellett, hogy ez betegségnek tekinthető.

A WHO tizenegyedik alkalommal adta ki a betegségek nemzetközi osztályozásának listáját, s ebben először vette fel a mentális zavarok közé a videójáték-függőséget. A friss kódrendszer meghatározása szerint ez a függőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés