hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Béta-blokkolók és COPD

Idő előtt be kellett fejezni azt a klinikai vizsgálatot, ami a szelektív béta-1-blokkoló metoprolol COPD-seknél való alkalmazásának hatásosságát vizsgálta, írta a PharmaOnline.

A béta-blokkoló hatóanyagok alkalmazása a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és asztma esetén ellenjavallt, mert a béta-2-receptorok blokkolása a légutakban bronchokonstrikcióhoz vezet.  Mindezen változtatott a szelektív béta-1-blokkoló hatóanyagok megjelenése. Mivel a béta-1-blokkolók hatása a szívre korlátozódik, azok alkalmazhatók szív- és érrendszeri betegséggel küzdő COPD-seknél is, írta a PharmaOnline.

Érdemes lehet szelektív béta-1-blokkolókat alkalmazni a COPD-seknél

Az utóbbi időszakban voltak arra utaló megfigyelések – elsősorban retrospektív vizsgálatokból, hogy a szelektív béta-1-blokkolók alkalmazása a nem szívbeteg COPD-seknél is eredményre vezető lehet az akut fellángolások prevenciója vonatkozásában. Feltételezhető, hogy a szelektív béta-1-gátlók a gyulladáscsökkentő és a kehelysejtekben a nyáktermelődést visszafogó hatásaikra visszavezethetően csökkentik az exacerbatiók számát.

A BLOCK COPD (Beta-Blockers for the Prevention of Acute Exacerbations of Chronic Obstructive Pulmonary Disease) vizsgálat célja ezeknek a korábbi feltételezéseknek a megerősítése vagy elvetése volt.

BLOCK COPD

A szelektív-béta-1-blokkolók nem szívbeteg COPD-seknél való alkalmazását elemző BLOCK COPD vizsgálatba 532 beteget vontak be az USA 26 vizsgáló centrumában. A vizsgálatban résztvevők dohányosok vagy exdohányosok voltak (40 és 85 év közöttiek; átlagéletkor 65 év), akik középsúlyos vagy súlyos COPD-ben szenvedtek (41,1 százalékra csökkent FEV1-érték), ami miatt az elmúlt években szisztémás szteroidokkal vagy antibiotikumokkal kezelték őket, exacerbatio miatt kórházi kezelésre szorultak, vagy oxigénre volt szükségük. Kiemelendő, hogy egyik bevont betegnél sem állt fenn olyan kardiovaszkuláris kórkép, ami szelektív béta-1-blokkoló gyógyszer adását indokolta volna.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A betegek egyik csoportját nyújtott hatóanyag-felszabadulású metoprololos gyógyszerrel kezelték, a másik csoport placebo terápiában részesült. Primer végpontként a következő exacerbatióig eltelt idő szolgált.

Szertefoszló remények

A metoprololos ágon átlagosan 202, míg a kontroll ágon átlagosan 222 nap telt el az akut fellángolásig. Emellett, a metoprolollal kezelteknél gyakoribbak voltak az exacebatiók, noha ez nem bizonyult szignifikánsnak (HR 1,05; 0,84-1,32; 95 százalék CI).

A vizsgálat során kiderült az is, hogy a súlyos és nagyon súlyos akut fellángolások jelentősen gyakoribbak a metoprolollal kezeltek körében; a súlyos exacerbatiók 1,51-szer, a nagyon súlyosak 3,71-szer voltak gyakoribbak a gyógyszeres ágon.

A BLOCK COPD részeredményeinek a kiértékelése a vizsgálat idő előtti befejezéséhez vezetett, és szertefoszlott a remény, hogy a szelektív béta-1-blokkolók szerepet kaphatnak a COPD-s betegek akut fellángolásainak a prevenciójában.

(Forrás: NEJM)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés