hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Bemutatkozik a szerző

Mivel Magyarországon nincs biostatisztikus-képzés, minden biostatisztikus valamilyen más területről érkezett „bevándorló”. Én kétszeresen is: a matematika felől jöttem, valamint kolozsvári vagyok.

Singer JuliaVannak dédelgetett kutatási területeim: a mintaelemszám-meghatározás, a hiányzó értékek pótlása, újabban pedig az egzakt próbák binomiális változókra. Mindezek mellett fontosnak tartom a biostatisztika népszerűsítését az orvosok, biológusok körében. Mint a legtöbb tudományágban, itt is az angol az uralkodó szaknyelv, ezért egyik kedvenc foglalatosságunk (a többes szám a Klinikai Biostatisztikai Társaságra utal, amely meghatározta szakmai fejlődésemet és amelynek 1994 óta tagja vagyok) az új fogalmak magyarítása. Ennek a munkának eredménye az a biostatisztikai fogalomtár, amely egy klinikai farmakológiai kislexikon bővítményeként jelent meg.

Ha egyáltalán vannak e sorozatnak rendszeres olvasói, ők tudják, hogy a Karinthy-idézetek kiemelt szerepet játszanak benne. Szeretném majd egyszer én is megírni a magamról szóló paródiát, mint ahogy Karinthy tette, addig viszont megint tőle kölcsönzök: „Ha a vegyarány helyes és a hordókat össze lehet varrni, akkor számításom szerint ön megszabadul gyomorbajától és az eredendő bűntől.”

Singer Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés