hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Belimumab kedvező hatása SLE-ben

A belimumab egy olyan humán monoklonális antitest, amely gátolja a B-limfociták működését serkentő aktivitást, és kipróbálásra került az aktív szisztémás lupus erythematosus (SLE) kezelésében.

Összesen 1684 szeropozitív SLE (SELENA-SLE Disease Activity Index score >6) került be a két humán, kettős-vak, placebóval kontrollált, fázis 3 vizsgálatba. Az egyik vizsgálat 52 hétig (BLISS-52), a másik 72 hétig (BLISS-72) tartott. A betegek 1 vagy 10 mg/kg iv. belimumab vagy placebo terápiában részesültek a 0., 14. és a 28. napon, majd 28 naponként a vizsgálat befejezéséig. Természetesen a sztenderd terápiát mindenki tovább folytathatta. Kiinduláskor a betegek 67,2 százaléka kapott legalább 7,5 mg/nap prednizolont, 64,1 százaléka antimaláriás gyógyszert, 50 százaléka immunszupprimáló kezelésben részesült és 25,7 százaléka szedett nem-szteroid gyulladásgátlót.

Az 52. hét végére azoknak, akik 10 mg/nap belimumab kezelést kaptak, szemben a placebóval, szignifikánsan csökkent a prednizolon igényük. Ugyanakkor azoknál, akiknél ennél alacsonyabb volt a belimumab dózisa, emelni kellett a prednizolon dózisát. A belimumab terápia az SLE súlyosságát is előnyösen befolyásolta, mindkét dózisra vonatkozólag szignifikánsan, összehasonlítva a placebóval.

A vizsgálók azt is kiemelik, hogy az SLE ismétlődő fellángolásai mindkét belimumab dózissal való kezelés esetén szignifikánsan később jelentkeztek, mint a placebóval kezeltekben.

Forrás: ACR 2010 Annual Meeting: Abstracts 451 and 452. Presented November 8, 2010.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink