hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Becsülje meg diabéteszes betege kockázatát!

Komoly segítséget nyújthat az orvosoknak a cukorbetegek oktatásában, a diabéteszes betegek  szív és érrendszeri, valamint veséket érintő szővődményei kockázatbecslésében  a Servier által kifejlesztett és bármilyen eszközre ingyenesen letölthető kalkulátor.

Az applikáció nem helyettesítheti az orvos egyetlen terápiás döntését sem, azonban megkönnyíti számára, hogy páciense egyéni kockázatait bemutassa. A beteg-együttműködés területén így a szövődmények kockázatának bemutatása (esetleg a terápia nyomán a kezelőorvos által bemutatható csökkenése) hasznos segédeszközzé válhat.A terápiás együttműködés pedig sokszor nehéz pontja a terápia hatékonyságának, hiszen bár a diabéteszes betegek száma világszerte nő, az érintettek mindmáig sokszor nem veszik elég komolyan, ha szembesülnek a cukorbetegség diagnózisával.

A Magyar Diabetes Társaság korábban a MedicalOnline-on ismertetett adatai szerint  jelenleg a világon 366 millió, Magyarországon 6-700 ezer cukorbeteg él, és legalább ugyanennyien vannak azok, akik nem tudnak betegségükről.Magyarországon évente 1000 ember veszíti el látását diabétesz következtében. Egy 2003-as kimutatás szerint minden negyedik végtagamputáció és minden ötödik szívinfarktus miatt kórházba utalt beteg 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Mindmáig igaz azonban, hogy a betegséget gyakran előrehaladott stádiumában ismerik fel, akkor, amikor már gyakoriak a szemészeti szövődmények, a szív- és érrendszeri betegségek, a vesefunkció vagy az idegrendszer károsodásai.

A hazai orvosok munkáját szeretné segíteni a Servier ezen a területen is a honlapjáról ingyenesen, jogtiszta módon letölthető applikációval. A www.servier.hu számos olyan hasznos, könnyen kezelhető, a mindennapi munkát praktikusan segítő orvosoknak szóló alkalmazást tesz elérhetővé, melyet néhány kattintással akár okoseszközre, vagy számítógépre is letölthet a honlap orvosoknak szóló oldalaira regisztráló felhasználó.

A Servier honlapján egyébként minden terápiás területen, amelyben maga is érintett, külön az orvosoknak szóló, folyamatosan frissülő informatív és a betegektől elzárt aloldalakat működtet, ahol nemzetközi és hazai szakmai publikációk, konferenciák előadásai mellett számos hasznos anyag található meg szakterületenként. Fontosnak tartjuk, hogy olyan segédeszközöket és információkat tegyünk elérhetővé, melyek valós igényeket elégítenek ki és amelyek valóban megkönnyítik a nagy munka-terhelés alatt dolgozó orvosok munkáját és a betegek gyógyulását - emeli ki  Szlávik Péter, a Servier Hungária Kft. külkapcsolati és kommunikációs vezetője.

A www.servier.hu-n megtalálható más „kisokos” alkalmazások, például BNO kereső és mások mellett, az említett diabétesz rizikó kalkulátor is egy ilyen eszköz. Dr. Virág Anita, a cég termékmenedzsere elmondja, elsősorban a betegek oktatására, informálásuk megkönnyítésére használható az app, amelyet a cég anyavállalata fejlesztett ki, és Lengyelország után, másodikként adaptálta azt Magyarországon. Apropóját az ADVANCE és annak utánkövetéses vizsgálatának értékelése adta. A www.advance-trial.com oldalon már olvashatók a múlt év elején zárult kutatás eredményei, amelyeket szeptember 19-én egy nagy nemzetközi konferencián is ismertettek és még aznap egy rangos szakmai lapban (NEJM) publikáltak is. A vizsgálatban 11 140 beteg vett részt. A statisztikai értékelést követően határozták el a cég központjában, hogy egy olyan kalkulátoron alapuló app-ot fejlesztenek, amely nemcsak a mért adatok elemzését teszi lehetővé, hanem a megadott paraméterek segítségével a jövőben megjelenő következményekre is következtetni enged. Tudjuk, hogy a betegség progrediál, ám aki megfelelő terápiával karban tartja, az uralni tudja a betegséget – mondja Virág Anita. A megfelelő terápia betartásával, a beteg együttműködésével  pedig csökkenthetők a diabétesz támadáspontját jelentő, kulcsfontosságú szerveket érintő szövődmények is.

Az app segítségével az orvos látványosan, egyszerűen el tudja magyarázni a páciensének, hogy ha nem működik együtt a terápiában, az mennyi idő alatt, milyen százalékban vezethet látása, lába elveszítéséhez és/vagy művesekezeléshez. Mindez az első tapasztalatok szerint nagy segítség a gyógyítóknak, mert önmagában a szóban elmondott figyelmeztetést gyakran nem érti, nem hallja meg a beteg, az app segítségével azonban konkrét számok segítenek például annak megvilágításában, mekkora esélye van annak, hogy 4-5 év múlva transzplantációs várólistára kerüljön. Ehhez az orvosnak csupán be kell állítania a nagy vizsgálat alapján átlagosnak nevezhető páciens értékeit, kitölteni az aktuális betegről a kalkulátor által kért adatokat és a rendszer kiszámolja a rizikót. Az adatok az anonimitás megőrzésével importálhatók, így az eszköz nemcsak figyelmeztet, hanem arra is jó, hogy a következő orvos-beteg találkozások alkalmával számszerűen kimutassák, mennyit javultak az esélyek azáltal, hogy a beteg betartotta a terápiát. A betegkövetés mellett tehát a meggyőzésben is segítheti kezelőorvost a rizikókalkulátor, amely a nyár óta elérhető a Servier Hungária Kft. honlapján.

Annak érdekében, hogy a páciens odafigyeljen életvitelére, a www.servier.hu oldalon a Gyógyszereink rovat alatt található, cukorbetegség almenüre kattintva kifejezetten a az adott betegcsoport számára is találhatóak elérhető tudnivalók. Olvashatnak a betegek a diabéteszesek hamis és valódi reményeiről, találnak tápanyagkalauzt és kalóriatáblázatot, valamint étrendi ajánlásokat.

A Servier folyamatosan frissülő és bővülő oldalán pedig az orvosok saját szakterületükről számos egyéb hasznos információt, szakmai interjút, kvízeket, háttéranyagokat is találhatnak, a többi közt sok multimédiás tartalommal.

cimkék

hirdetés

Könyveink