hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egy év alatt 35 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság

Annak ellenére, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 80-as évek elejétől számítva mintegy negyedére csökkent a csecsemőhalandóság, ez a mutató egészen az elmúlt évig jelentősen meghaladta az országos átlagot; most megfordulni látszik a folyamat, egy év alatt mintegy 35 százalékkal csökkent a csecsemőkorban elhunytak száma - írja szerdán az Észak-Magyarország.

Barkai László intézetvezető egyetemi tanár, gyermekszakfőorvos a napilapnak elmondta, hogy az utóbbi két évtizedben számos "leg" jellemezte a helyzetet, egyebek mellett ebben a térségben volt a legnagyobb népességszám-csökkenés, a legmagasabb a termékenységi ráta, a legtöbb fiatal anya itt szült, és ebben a megyében született házasságon kívül a legtöbb gyermek.

Borsod-Abaúj-Zemplénben máig gond a születés előtti genetikai szűrés hiánya, a születést követő úgynevezett in utero szállítás megoldatlansága. Korábban közrejátszott a betöltetlen vegyes háziorvosi praxisok és védőnői körzetek magas száma - tette hozzá.

Az ÁNTSZ adatainak összegzése nyomán azonban látható, hogy az elmúlt évtől megfordulni látszik az eddigi folyamat - hívta fel a figyelmet a főorvos, hozzátéve, hogy mindez elsősorban a Miskolci Egyetemen és a megyei kórházban beindított képzési rendszernek köszönhető. Az egyetemről kikerülő jól képzett, nem orvos egészségügyi dolgozók, védőnők munkába állásával számos területen előrelépés történt, így a megyében egy év alatt mintegy 35 százalékkal csökkent a csecsemőkorban elhaltak száma - olvasható a napilapban.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés