hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Bánatpénzt kapnak a fideszes kórházak

Külön alku keretében egyezkedik a kormány négy „fideszes” kórházzal, melyek közel tíz milliárd forintnyi kárpótlást követelnek az államtól a Molnár Lajos által jegyzett kapacitástörvény hatálybalépése miatti vesztéségeik ellentételezéseként. A peren kívüli egyezség egyidejűleg pénzügyi és kapacitásbeli rehabilitációt is jelenthet. Információink szerint az egészségügyért felelős államtitkárság hozzávetőleg 5 milliárd forint körüli összeget tart reálisnak. A szaktárca szerint a megállapodás egyúttal azt is jelenti, hogy ezek az intézmények már nem részesülhetnek további konszolidációban.

Négy kórház: a Békés megyei Pándy Kálmán Kórház, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza, valamint a Keszthelyi Városi Kórház a végsőkig harcolt a Molnár Lajos által jegyzett kapacitástörvény ellen. Esetükben a Legfelsőbb Bíróság megállapította a miniszteri határozatok jogellenességét, ezért az érintett kórházak kártérítési pereket kezdeményeztek az illetékes Fővárosi Bíróság előtt. Az ügyek elsőfokon jelenleg is folyamatban vannak, és évek telhetnek el az összegszerűség bizonyításával. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy peren kívüli egyezségekkel próbálja lezárni a vitát – be kívánja tartani azt az ígéretét, hogy az előző kormányok intézkedései miatt kárt szenvedetteket kártalanítja, kárpótolja. A bírósági ítélet pedig erre megfelelő jogalapot ad.

Ezért most a négy egészségügyi szolgáltató, melyek mögött fideszes politikusok állnak, különalkut igyekszik kötni a tárcával, melynek eredményeként még ebben az évben megszülethet az a megállapodás, amely lehetőséget teremt arra, hogy az intézmények rendezzék adósságaikat.

Békés megyében Domokos László – aki jelenleg az Állami Számvevőszék elnöke – még megyei önkormányzati elnökként harcolt kórházáért. A hódmezővásárhelyi „kórházvédő” Lázár János volt, aki jelenleg a Fidesz frakcióvezetője, korábban a város polgármestere volt. A keszthelyi kórház érdekeiért Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a debreceni Kenézy kórházért pedig Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szállt harcba.

A MedicalOnline Cserháti Pétertől, az egészségügyért felelős helyettes államtitkártól úgy értesült, hogy ez az alku egyúttal azt is jelenti, hogy ezek az intézmények nem részesülhetnek a „nagy” konszolidációs alapból.

A sajtó által nyilvánosságra hozott adósságlista szerint a négy intézmény közül a legtöbb adósságot, több mint egymilliárd forintot a Kenézy kórház halmozta fel, s a lista második helyén a Pándy Kálmán Kórház van 152 millió forinttal. A hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház 133 millióval, a Keszthelyi Városi Kórház pedig 115 millióval tartozik beszállítóinak. Vagyis összesen kevesebb mint másfél milliárd forint tartozás kiegyenlítése után jócskán marad pénzük az intézményeknek politikai sebeik enyhítésére.

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink