hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Baktériumot utánzó mikropartikulum a TBC ellen

Amerikai kutatók olyan mesterséges mikropartikulumokat állítottak elő, melyek baktériumok, például a TBC baktériumának „utánzásával” hasznosak lehetnek a fertőző betegségek elleni küzdelemben, közölte a PharmaOnline.

A South Dakota State University kutatói a Pharmaceutical Research folyóiratban megjelentetett cikkükben arról számoltak be, hogy a bakteriális sejtmembrán-komponensekkel bevont mikropartikulumok hasznosak lehetnek a fertőző betegségek, például a tuberculosis elleni küzdelemben. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Ailin Guo et al. Metal Organic Framework (MOF) Particles as Potential Bacteria-Mimicking Delivery Systems for Infectious Diseases: Characterization and Cellular Internalization in Alveolar Macrophages, Pharmaceutical Research (2019).

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A tüdőgümőkórt okozó Mycobacterium tuberculosis ellen jelenleg csak korlátozottan rendelkezünk védőoltással, és bár a betegség kezelhető, a baktérium látens módon a szervezetben marad, és a beteg élete során 5-15%-os eséllyel újulhat ki a betegség. Ennek oka, hogy a baktérium pont azokban a sejtekben (makrofágokban) rejtőzik és szaporodik, melyek feladata lenne a kórokozó elpusztítása, ám a baktérium hamis szignálokat küldve eltéríti a makrofágok védelmi mechanizmusát. Innen jött az ötlet, hogy a baktériumok alakját és viselkedést utánzó mikropartikulumokat lehetne bejuttatni a makrofágokba, amelyek gyógyszerek célba juttatására lehetnek alkalmasak, írja a PharmaOnline.

A párizsi Porózusanyag-tudományi Intézet (Institute of Porous Materials) évek óta folytatott kutatásokat a MOF-nak (metal organic framework), azaz fémalapú szerves vázaknak nevezett mikropartikulumokkal, amelyek kettő-négy mikrométeres nagységrendben is előállíthatók. A dél-dakotai kutatók ezeket vonták be a Mycobacteriumok sejtmembránjának komponenseivel, és állati modellszervezeten (sertéstüdőből kivont makrofágokon) vizsgálták alkalmazhatóságukat. Az eredmények szerint a mikropartikulumok viselkedése igen hasonló volt a baktériumokéhoz, a makrofágok sikeresen kebelezték be őket, így további fejlesztéseket követően alkalmasak lehetnek gyógyszerek célba juttatására.

A tbc-s esetek száma az utóbbi két évtizedben világszerte csökken, Afrika szubszaharai régiójának kivételével. Világviszonylatban 2016-ban az új tbc-s megbetegedések számát 10,4 millióra becsülték, az esetek több mint fele (56%-a) öt országban fordult elő: Indiában, Indonéziában, Kínában, a Fülöp-szigeteken és Pakisztánban. Magyarország 2014 óta a tuberkulózisos megbetegedések tekintetében a 10 százezrelék alatti incidenciájával az alacsonyan fertőzött országok közé tartozik. Az Országos Tbc Surveillance Központnak 2017-ben 670 új tbc-s megbetegedést jelentettek. A csökkenés mértéke kiemelkedően jó és elismert nemzetközi viszonylatban is, és hasonlóan kedvezően alakult a multirezisztens (MDR) esetek aránya is, ami 2017-ben 2,6% volt.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés