2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Baktériummal a sclerosis multiplex ellen

A bélflórában van egy olyan baktériumfajta, amellyel kezelni lehet a sclerosis multiplexet. Az eddigi, biztató kísérletekről a Népszava számol be.

hirdetés

Az iowai egyetem és a Mayo Clinic kutatói kísérleteik során olyan, újfajta mikrobagyógyszerek eredményes felhasználásával értek el eredményt, amellyel olyan betegségek ellen is fel lehet venni a versenyt, mint a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex, vagy az autizmus. Az erről szóló cikket a Cell Reports közölte. A milánói San Raffaele intézet kutatói ugyanakkor a Science Advancesben tettek közzé a témában egy tanulmányt – írja a Népszava.

„Az orvostudomány új szakaszába lépünk, amikor mikrobákat fogunk felhasználni betegségek gyógyítására” – jelentette ki az amerikai tanulmány szerzője, Joseph Murray.

Az amerikai kutatók által felfedezett baktérium neve Prevotella histicola, amelyet egészséges emberek bélrendszeréből különítettek el és olyan egereknek adták be, amelyeknél kísérleti allergiás agyvelőgyulladást idéztek elő. Ez a betegség hasonló a sclerosis multiplexhez. A terápia javította az egerek idegi állapotát és csökkentette szervezetükben két olyan protein koncentrációját, amelyek gyulladást okoznak, viszont növelte az immunsejtek, a limfociták koncentrációját, amelyek akadályozzák a betegség további fejlődését.

„Ez a kutatás kimutatta, hogy a baktérium alkalmazása véd a betegség ellen, de azt még nem tudjuk biztonsággal megmondani, hogy a hiánya okozza-e a betegséget, mert a maga részéről a Prevotella más baktériumokra is hat, és lehet, hogy egy másik baktérium a felelős, amelynek jelenlétét valamilyen módon ellensúlyozza a Prevotella. De ez utóbbi jelenléte mégis fontos, mert egyedül is módosító hatása van immunrendszerünk gyulladásos folyamataira” – magyarázta a Corriere della Serának Giancarlo Comi professzor, a San Raffaele intézet neurológus professzora. A szakemberek szerint eljött az ideje, hogy e baktérium hatását teszteljék sclerosis multiplexben szenvedő embereken is.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!