hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az otthonszülés tárgyi feltételei nem adottak Magyarországon

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Egészségügyért Felelős Államtitkársága arra kéri az otthonszülést tervezőket, hogy tájékozódjanak a veszélyekről.

A minisztérium álláspontja szerint az anya joga eldönteni, hogy gyermekét hol akarja világra hozni, de arra felhívja a figyelmet, hogy az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon. A NEFMI álláspontja szerint az előző kormányzat kiemelt felelőssége, hogy ígérete ellenére az otthonszüléshez szükséges feltételek nem javultak az előző években. "Mivel a mentőszolgálatot a működőképesség szélére sodorta a szocialista kormány, illetve a szülészeti ellátás körülményei romlottak, az otthonszülés kapcsán felmerülő esetleges szövődmények elhárítását ellátási nehézségek is akadályozhatják" - fogalmaz a közlemény.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága azt kéri, hogy az otthonszülés mellett döntő nő tájékozódjon azokról a veszélyekről, amelyek a jelenlegi helyzetben az újszülött és az édesanya biztonságát veszélyeztetik.

"A kormány érzékeli a helyzet súlyosságát és a terület szabályozatlanságát, ezért jelenleg is dolgozik az otthonszülés szakmai minimumfeltételeinek kialakításán és ezek jogszabályba foglalásán."

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink