2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az orvosok és a betegek sem ismerik az élő végrendeletet

Egy friss kutatás szerint a magyar orvosok nyolcvanhat, a betegnek kilencven százaléka nem tud arról, hogy a halálesetről szóló végrendelet mellett lehetőség van élő végrendelet tételére is – mondta a Híradó.hu szerint Toldy Judit közjegyző a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Az élő végrendelet már 20 éve jelen van a magyar joggyakorlatban, és a 1998-óta az egészségügyi törvény és a hozzá kapcsolódó kormányrendelet szabályozza azt, ennek ellenére szűk körben ismert ez a fajta lehetőség.

A közjegyző elmondta az élő végrendelet esetében csak a nyilatkozattevőnek kell megjelennie a közjegyző előtt. Hozzátette, az élő végrendelet egy olyan jognyilatkozat, amit a cselekvőképes személy még azelőtt tesz, hogy tudomása lenne bármilyen súlyos betegségről.

A szervadományozási nyilatkozattal ellentétben az élő végrendeleteket nem gyűjtik egy központi adatbázisban, ezért, akik rendelkeznek élő végrendelettel, azok az erről szóló nyilatkozat másolatát adják oda háziorvosuknak, hogy az orvos csatolni tudja a többi orvosi dokumentációhoz. Ez azért fontos, mivel adott esetben az egészségügyi szolgáltatók is hozzáférhetnek az iratcsomóhoz – mondta a Híradó.hu szerint Toldy Judit.

Hozzátette, a családorvosnál lévő dokumentáció mellett az is hasznos, ha a nyilatkozattevők személyes irataik mellett tartják a elő végrendelet egy másik másolatát, hisz egy váratlan baleset esetén a személyes iratok mellett könnyen megtalálják azt.

(forrás: Híradó Online)
hirdetés

Könyveink