hirdetés
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Az OORI is áldozatul eshet az átszervezéseknek

Elvennék az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) önállóságát, több más intézménnyel is összevonnák a speciális ellátásokat nyújtó intézményt – erősítették meg szakmai források a MedicalOnline-nak.

Összeolvasztanák az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI) az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézettel (ORFI) valamint a Sportkórház-Országos Sportegészségügyi Intézettel – derül ki abból a tiltakozó levélből, amelyet a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) juttatott el Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének.

Az OORI szakmailag és gazdaságilag egyaránt stabilan működik, semmilyen érv nem szól a tervezett összevonás mellett – fogalmazott a MedicalOnline szakmai forrása, aki azt mondta, az átszervezést olyannyira komolyan gondolták a politikusok, hogy a szakma minden órában várja, hogy a Magyar Közlönyben megjelenjen az erről szóló rendelet. A betegellátás sérülékeny területét éri ezzel támadás, mert erős egyetemi bázis híján a többi intézmény árnyékában háttérbe szorulhat a rehabilitáció, fogalmazott egy szakember.

Egy olyan iskolateremtő intézményt ér támadás, ahol a legsúlyosabb állapotú betegeknek adtak reményt a felépülésre. Minden egyes, a rehabilitációban résztvevő szakma – orvostól a zeneterapeután át a gyógytornászig – legalább egy tudományos képviselője az OORI-ben dolgozik, akik a sérült emberek számára az állapotukhoz mérten a minél nagyobb önállóság elérésében nyújtottak segítséget, hogy a lehető legkevésbé terheljék az ellátórendszer és a családok, hozzátartozók kapacitásait – fogalmazott másik forrásunk. Megfelelő rehabilitáció mellett a páciensek – akik akár évtizedekig járnak szükség szerint az OORI-be – visszatérhetnek a munka világába. Az intézmény nemcsak a betegeknek, hanem a hozzátartozóknak is segítséget nyújt. A pszichés támogatás mellett felkészítik őket a beteg körüli, otthoni teendők ellátására is. Az országban egyedülálló színvonalon látnak el itt gerincvelő és koponyasérült betegeket, számos, európai akkreditációval rendelkező osztály is működik.

A gazdálkodás rugalmassága és kezelhetősége nélkül a szakmai szempontok is háttérbe szorulnak, aminek végül a betegek látják kárát – folytatta a lapunknak nyilatkozó szakember, aki azt is elmondta, korábban olyan tervek is voltak, amelyek a több intézményből álló konglomerátumhoz csatolták volna a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetet, és a Mátrai Gyógyintézetet.

Bár a kormányzópárt alig több mint tíz évvel ezelőtt ellenzékből tűpontosan prognosztizálta, hogy milyen súlyos következményekkel jár majd mind a szakma, mind a betegek számára az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) szétverése, akkori józan értékelésüknek a mostani döntésben nyomát sem lelni – fogalmazott forrásunk.

A MEOSZ tiltakozik

Kásler Miklósnak írt levelében Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke úgy fogalmaz, az összevonásban érintett szakterületekben csak részben közös, hogy a mozgásszervekkel is foglalkoznak, ugyanis azt más-más esetekben, más célkitűzéssel, más módon teszik. A fogyatékos személyekkel elsődlegesen foglalkozó rehabilitációs terület országos intézete önállóságának megszüntetése azzal a veszéllyel járhat, hogy megnehezedik ennek a szakterületnek az utóbbi években látható örvendetes fejlődése, ismertségének és elismertségének növekedése.

Az OORI április közepén került legutóbb az újságok címlapjára, amikor Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megszüntette dr. Cserháti Péter főigazgatói megbízását, aki korábban a fővárosi ellátórendszer átszervezéséért felelős miniszteri biztosként dolgozott.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink