2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az ő számukra különösen veszélyes a CoVid-19

A korábban szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők közül a koronavírusos halálesetek magas száma az orvosokat is meglepte – írja a Pesti Srácok.

Míg a Covid-19 által okozott fertőzés maga főképp légzőszervi betegséget okoz, az orvosok arról számoltak be, hogy sok betegnél további kardiovaszkuláris szövődmények alakulnak ki, így például a szívritmuszavarok, vérrögök és mellkasi fájdalmat okozó gyulladások. Ezek aztán hasonló tüneteket okoznak, mint a szívroham. Ezek a szövődmények sajnos halálosak lehetnek.

Szívmegállások jelentős számát tapasztaltuk mondta el a Pesti Srácok szerint a Wall Street Journalnek Matthew Tomey, a New York-i Mount Sinai Morningside Kórház intenzív szívproblémákkal foglalkozó osztályának igazgatója.

A szív- és érrendszeri szövődmények azokat a koronavírusos betegeket is sújthatják, akik egyébként a fertőzés előtt egészségesek voltak, ám a korábbi szívbetegségben szenvedőknek a fertőzés értelemszerűen még több ilyen jellegű tünetet okozhat, hiszen a szív-és érrendszerük már régebben sérült. A szív- és érrendszeri szimptómák összessége eddig a leggyakoribb és leghalálosabb ok a számos olyan betegség közül, amelyek növelik a koronavírus-fertőzés kockázatait. Különböző tanulmányok szerint a cukorbetegség, a krónikus tüdőbetegség és a rák is emeli a veszélyeztetettséget. A kardiológusok ugyanakkor nem lepődtek meg azon, hogy a Covid-19 fertőzés súlyosabb terhet jelent a szívbetegségben szenvedő betegek számára.

A tudósok egyelőre nem értik pontosan, miért okoz a szív- és érrendszeri betegség ilyen fokozott kockázatot. Az American Heart Association több kutatást is finanszíroz, hogy teljesebb kép alakuljon ki a betegségről. A szívbetegek közül sokan idősebbek, hajlamosabbak a magas vérnyomásra, és már érzékenyebbek más betegségekre is, hiszen az immunrendszer természetesen gyengül az előrehaladott életkorban. A magas vérnyomás, a koszorúér-betegség és egyéb szívbetegségek azonban sokkal fiatalabb embereket is fokozott kockázatnak tesznek ki.

 

(forrás: Pesti Srácok)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés