hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az MTDH gén inaktiválása lehet a metasztázisok elleni harc kulcsa

A Princeton Egyetem kutatói a Nature Cancer folyóiratban egy olyan új eljárásról számoltak be, amely egyszerre több ráktípus esetében is jelentősen csökkenti az áttétek képződését, illetve a már kialakult metasztázisokat is érzékenyíti az onkológiai kezelésekre.

A koncepció hátterében az MTDH (metadherin) gén áll, mely két szempontból is kulcsfontosságú a daganatos betegségek kialakulásában: egyrészt növeli a tumorok stresszrezisztenciáját, másrészt korlátozza a daganatos szövetek szignalizációját, így segít elbújni az immunrendszer elől. A kutatók találtak is egy olyan molekulát, ami képes inaktiválni az MTDH gént, és állatkísérletek során azt figyelték meg, hogy a kezelt populációban emlő-, vastagbél- és tüdőrák esetében áttétek nem képződtek, a már meglévő áttéteknél jelentősen megnőtt az onkológiai kezelések hatásossága; és ami talán a legfontosabb, hogy mellékhatások gyakorlatilag nem voltak kimutathatók.

Az új kezelés egyszerre teszi sérülékennyé a daganatokat a stresszhatásokkal szemben, és a szignalizáció helyreállításával láthatóvá teszi őket az immunrendszer számára.

Forrás: Raza Qazi et al, Scalable and modular wireless-network infrastructure for large-scale behavioural neuroscience, Nature Biomedical Engineering (2021).

Fotó: Shutterstock/archív
Fotó: Shutterstock/archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink