hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Az igazság pillanata

Polgári demokráciákban azt tartják, hogy amikor egy kormány a nyilvánosság elé lép a költségvetés tervezetével, számára eljött az igazság pillanata – írja Kökény Mihály volt miniszter a Népszavában.

A második Orbán-kormány harmadik költségvetési törvényjavaslatának ismeretében némi eufémizmussal kimondhatjuk: az egészségügy – szemben a hangzatos választási jelszavakkal – nem tartozik a Fidesz prioritásai közé. Kissé durvábban: átverték az orvosokat, az ápolókat és a gyógyulásra várókat. Esélyeik egyre romlanak. A kormánypártok elitje érzéketlen a szakma, a betegek jajkiáltásai, az elemzők figyelmeztetése iránt. Rendezőelvük az egészségügyben is érvényesül: aki beteg, az annyit is ér.

2013-ban tovább folytatódik a brutális pénzkivonás az ágazatból, az egészségügyi ráfordítások mértékével az EU sereghajtói közé csúszunk. Hiteltelen a nemzetgazdaságért felelős miniszterelnöki "jobb kéz" képmutató sajnálkozása és a szakminisztérium víziója soha nem látott többletpénzekről, kiterjesztett termékadóról: a leleményesen kivetett sarcokból valahogyan nem jut a betegek ellátására. Épülnek a stadionok, bővül a kormányfő hivatalának stábja, régi-új szobrokat kap a Kossuth tér, de a rákbetegek gyógyszerein spórolnak.

Leszögezhetjük, hogy az egészségügy lesz az ország jövő évi költségvetésnek első számú vesztese. A kórházak már most kitehetik a fekete zászlót: az államosítás ellenére újabb adósságspirálba kerülnek. Új, még nem kipróbált szerkezetben többletpénz nélkül bért kell emelniük, nagy értékű gyógyszereket finanszírozniuk, ki kell gazdálkodniuk a dráguló betegélelmezés, az energiaköltségeit – miközben elestek korábbi tulajdonosaik, az önkormányzatok támogatásától, és ha nem volt tavaly lejárt tartozásuk, az év végén csepegtetett alamizsnát is visszavették. 2013-ban egy százalékkal többet szán rájuk a kormány úgy, hogy a kórházi profilok inkább csak betegbosszantó és kozmetikai jellegű átrendezéséből aligha várható megtakarítás.

A háziorvosok bérrendezése sem kezdődik el 2013-ban, erre nem futja. S már nem emlegetik a bérfelzárkóztatás további lépcsőit, az érdekképviseletek is elcsendesedtek. Folytatódik és félő, hogy felgyorsul a néma exodus. A gyógyítók az Európai Unió országaiban boldogulnak. A pénz- és szakemberhiány miatt egyre hosszabbak lesznek a műtéti várólisták, ez pedig sokat ront a betegek állapotán. Van olyan kórház, ahol már csak tíz év múlva, azaz 2022-re tudnak időpontot adni egyes gerincműtétekre. De van, ahol egy egyszerű sérv- vagy epeműtét is több év. Ami viszont ennél is rosszabb, a baj megállapítására is kell várni hosszú hónapokat.

A teljes cikk a Népszava Online-on

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink