2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.

Az EU újabb 122 millió eurót juttat a sürgős kutatásokra

Az Európai Bizottság pályázatot tett közzé, amelynek nyertesei az unió kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 révén 122 millió eurót (mintegy 43 milliárd forint) kaphatnak a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásaikra, közölte az uniós bizottság.

Az új pályázati felhívás a koronavírus elleni küzdelemre irányuló uniós finanszírozású kutatási és innovációs tevékenységek sorába illeszkedik. A korábbi fellépések a koronavírus elleni küzdelmet szolgáló diagnosztika, kezelések és oltóanyagok kifejlesztését célozták. A jelenlegi pályázat a legégetőbb problémák haladéktalan megoldása érdekében a gyártási kapacitás növelésére és a már rendelkezésre álló megoldások hasznosítására összpontosít.

Azt közölték, hogy a kiválasztott projekteknek igazodniuk kell a teszteléshez, kezeléshez és megelőzéshez szükséges létfontosságú orvosi eszközök és berendezések gyors előállítása támasztotta igényekhez. Főként olyan orvosi technológiák és digitális eszközök kifejlesztését kell célozniuk, amelyek az esetek feltárását, nyomon követését és a betegellátást hivatottak javítani. Az új megoldásoknak mindenki számára elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük, ezért a pályázati kiírás gyors adatmegosztást előíró feltételeket is tartalmaz, ami az eredmények azonnali felhasználását biztosítja.

Remények szerint a kiválasztott projektek hozzájárulnak majd a járvány társadalmi és gazdasági következményeinek, és az emberi viselkedésre gyakorolt hatásainak megértéséhez.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés