hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az első pofon...

Keddre elnökségi ülést hívott össze a Kórházszövetség, ahol ismét az adósságfelmérést veszik napirendre. Ugyanis egyes szakértők szerint szakmailag kifogásolható, hogy csak az első fél év tényadataira volt kíváncsi a minisztérium, hisz a mostani állapot torz képet fest az ágazat helyzetéről. Márpedig az államtitkárnak meggyőző adatsort kell letenni a kormány elé, ha pénzt szeretne lobbizni az egészségügy számára.  

A Magyar Kórházszövetségen belül vitát és felháborodást váltott ki, hogy a Szócska Miklós vezette államtitkárság a közös adósságfelmérésre buzdító kampányt követően "önálló akcióba" kezdett. A tárca a fekvőbetegeket ellátó intézményeknek kiküldött levélben arra kérte az igazgatókat, hogy pillanatnyi gazdasági helyzetüket elemző adatsoraikat kizárólag az államtitkárság részére küldjék el, az abban szereplő információkat pedig nem adhatják ki harmadik félnek. A minisztérium a minap közleményében azt állította, hogy a 173 fekvőbeteg ellátó intézményből 171 töltötte ki és küldte vissza a pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot a megadott határidőig. Mivel ilyen gyors és pontos adatszolgáltatásra még nem volt példa, az egészségügyért felelős államtitkárság ezt bizalmi szavazásként és a partnerségen alapuló együttműködés megerősítéseként értékeli.

szocska miklosKi mit tud?

Szócska Miklós optimizmusa talán korainak bizonyulhat, ugyanis a kórházszövetség néhány tagja, illetve a szervezet vezetői közül többen felháborodtak a tárca önálló akcióján. Mint az elmondták az emiatti számonkérésre válaszolva Szócska Miklós azt mondta a szövetség vezetőinek, hogy nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni a szervezetet, ugyanis a kórházaknak kiküldött adósságfelmérő levélben az állt:

"ez az adatszolgáltatás lesz az alapja egy esetleges konszolidációnak".

Vagyis pillanatnyilag csak a tárca rendelkezik az adatsorral, és nem tudható biztosan az sem, hogy valóban csak két kórház tagadta-e meg az adatszolgáltatást. (A Magyar Kórházszövetségnek 127 tagkórháza van.) De szakértők szerint szakmailag kifogásolható az is, hogy csak az első fél év tényadataira volt kíváncsi a minisztérium.

A kórházszövetség vezetői ezért keddre rendkívüli ülést hívtak össze. Többek között azon gondolkodnak, hogy esetleg kiküldenek egy gyorsjelentésre szóló felhívást a kórházaknak, hogy a minisztériummal folytatandó tárgyalás során reális képük legyen az intézmények helyzetéről. Ez már csak azért is fontos lenne, mert a MedicalOnline-nak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő kórházszövetségi vezetők felhívták a figyelmet arra, hogy önmagában az első félévi adatsor torz képet fest az ágazat helyzetéről. Az év elején kapott plusz pénz ugyanis némiképp javított az intézmények gazdasági helyzetén. De a csúsztatott finanszírozás és a betegellátás szezonalitásából adódó teljesítmény- és bevételcsökkenés miatt ősszel ismét adósságspirálba kerülhetnek a kórházak. Ezért a kórházszövetség keddi rendkívüli ülésén döntenek arról is, hogy az első féléves egyenlegen túl, egy év végi előrejelzést is kérjenek-e majd az intézményektől.

Köszönet mindenért…

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az adósságfelméréssel kapcsolatos kifogásokra a MedicalOnline kérésére levélben reagált. Mint írják: „az adósságállomány felmérésére vonatkozó kérdőívet az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kiküldés előtt többek között a Magyar Kórházszövetséggel is egyeztette. A Kórházszövetség elnökségi ülésen tett látogatáson az ott jelen lévők egyhangúlag azt kérték az Egészségügyi Államtitkártól, hogy az adósságállomány felmérésére vonatkozó adatszolgáltatás ne legyen anonim, és a levélben mindenképpen legyen benne az adatszolgáltatás elmaradásának következményére felhívó mondat. Ez utóbbi miatt ezt a levelet csak az államtitkár írhatta alá. Ezt a tényt az adatszolgáltatás felmérésére vonatkozó levél kiküldése előtt külön levélben tudattuk az érintett öt szervezettel (Magyar Kórházszövetség és a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, Egyetemi Klinikák Szövetsége, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, Medicina 2000) Az adatszolgáltatásra vonatkozó levél kiküldését követően a Magyar Kórházszövetség és a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület is külön levélben köszönte meg az Államtitkárság kezdeményezését az egészségügyi intézmények pénzügyi felmérésére vonatkozóan”.

racz jenoNincs oka kételkedni – egyelőre

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség hivatalos álláspontját ismertetve kérdésünkre elmondta: valóban volt egy-két vezető tisztségviselőjük, aki a párhuzamos adatfeldolgozás mellett voksolt, de ezt a többség elvetette, és ennek megfelelően tájékoztatták a minisztériumot a további együttműködésről. Felhívta a figyelmünket arra, bírják Szócska Miklós ígéretét, így várhatóan a következő hetekben a szövetség finanszírozási bizottságának tagjai részt vesznek az adatok feldolgozásában. Mint mondja, nincs oka kételkedni Szócska ígéretében, hisz ez a kormány eddig minden ígéretét betartotta.

Úgy véli, hogy nem hibázott a tárca mikor csak az első féléves tényszámokat kérte be az intézményektől, hisz a gazdasági vezetők a tvk alapján nagyon pontosan ki tudják számolni az intézmények év végi likviditási helyzetét. Becslése szerint a jelenlegi struktúra, és szolgáltatási csomag fenntartása mellett a kormánynak hozzávetőleg 60 milliárddal kell megsegítenie a fekvőbetegellátó intézményeket, de éppen a felmérés teszi lehetővé, hogy most már pontos számot lássunk. Ezt a pénzt muszáj beletenni a rendszerbe, hisz a múlt adósságainak ellentételezését ez a kormány sem tudja megspórolni. A jövő évi költségvetést azonban már úgy kell megtervezni, hogy a kabinetnek döntenie kell többek között a struktúráról, és járulékfizetés fejében járó alapszolgáltatási csomag tartalmáról is. A szolgáltatóknak pedig az logikusabb gazdálkodás érdekében együttműködésre kell törekedniük.

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink