2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés
hirdetés

Az asztma és az acetaminophen kapcsolata

Beasley, új-zélandi professzor a legújabb vizsgálatai alapján felveti, hogy az acetaminophen alkalmazásakor kapcsolat mutatható ki serdülőkben (13–14 évesek) az asztma kiváltásában/fenntartásában a rhinoconjunctivitissel és az ekcémával.

Ötven ország 113 centrumából 322 959 serdülő került be a vizsgálatba. A vizsgálatba bevontak írásban, videókonferencián számoltak be tüneteikről és panaszaikról. Részletesen kikérdezték őket, hogy milyen környezeti rizikófaktorok szerepelhetnek a betegségek kiváltásában a kikérdezést megelőző 12 hónapban (itt kitértek az acetaminophenre is). Egyértelműen kiderült, hogy az asztma tüneteinek kiváltásában és fenntartásában az acetaminophen használata igen komoly rizikófaktor. A vizsgáló felveti, hogy sürgősen szükség van randomizált, kontrollált vizsgálatra, amely bizonyítaná feltevésüket, és ez alapján meg kellene szerkeszteni egy olyan, lázcsillapításra vonatkozó útmutatót, amely nem csak a gyermekekre vonatkozik, hanem a terhesekre és a felnőttekre is.

Az adatok összefüggést mutatnak a serdülőkben a rhinoconjuctitvitis és az ekcéma tüneteinek létrehozásával, illetve elhúzódó fennállásával is.

(Forrás: Amer J Resp Crit Care Med. Published online August 13, 2010.)

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.