hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Az anacetripib terápia biztonságossága

Randomizált, kettős-vak, placebokontrollált vizsgálatot szerveztek azzal a céllal, hogy bizonyítsák az anacetripib hatásosságát és biztonságosságát koronáriabetegekben és koronáriabetegség magas rizikójával rendelkezőkben.

Ma már egyértelmű, hogy az emelkedett LDL-koleszterin és az alacsony HDL-koleszterin a kardiovaszkuláris betegségek legjelentősebb rizikótényezői közé tartoznak. Az is bizonyítást nyert, hogy az LDL-koleszterin érték csökkentése sztatinokkal mérsékli a kardiovaszkuláris események kialakulásának rizikóját, mind koronáriabetegségben szenvedőkben, mind koronáriabetegségben nem megbetegedettekben. Sokszor előfordul, hogy magas dózisú sztatin terápiával sem lehet elérni a kívánt LDL-koleszterin szintet a vérben.

A CETP inhibitorok (cholesteryl ester transferase protein) emelik a HDL-koleszterint, és egyesek csökkentik az LDL-koleszterint. Az első CETP inhibitorral (torcetrapib) a vizsgálatokat megszűntették, mert a kipróbálás folyamán jelentős halálozást és kardiovaszkuláris eseményeket tapasztaltak. Később kiderült, hogy e mellékhatások nem a CETP inhibitor aktivitással állnak kapcsolatban.

Az anacetripib orális szelektív CETP inhibitor és az eddigi vizsgálatok szerint – egészségesekben és hiperlipidémiás betegekben – elfogadható mellékhatásprofillal rendelkezik.

Randomizált, kettős-vak, placebokontrollált vizsgálatot szerveztek azzal a céllal, hogy bizonyítsák az anacetripib hatásosságát és biztonságosságát koronáriabetegekben és koronáriabetegség magas rizikójával rendelkezőkben. A 24. hétre az anacetripib csoportban 39,8 százalékkal alacsonyabb LDL-koleszterint mértek, mint a placebóban. Ugyanakkor 138,1 százalékos emelkedést tapasztaltak a HDL-koleszterinben, az anacetripibbbel kezeltek javára. A terápia 76. hetéig a két csoport között nem volt különbség a vérnyomás vagy az elektrolitek vagy az aldoszteron mért értékei között. Szintén hasonló megfigyelést tettek a kardiovaszkuláris események előfordulását illetőleg is (2,0 százalék anacetripib, illetve 2,6 százalék placebo csoport).

Ezzel a vizsgálattal bizonyítást nyert, hogy a CETP inhibitorok közé tartozó anacetripib jelentősen és előnyösen befolyásolja mind az LDL-, mind a HDL-koleszterin szintet és nem okoz olyan kardiovaszkuláris eseményeket, mint a torcetrapib.

Forrás: NEJM 2010 November 17 Online

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink