hirdetés
2022. december. 06., kedd - Miklós.
hirdetés

Négy témában indulnak nemzeti kutatási programok

Az Akadémia rendezte kapcsolatát a kormányzattal

Hárommilliárd forintból négy nagy kutatási programot indít a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), közölte Freund Tamás, az MTA elnöke a tudós testület 195. közgyűlésének Díszünnepségét követő sajtótájékoztatón hétfőn.

Freund Tamás elmondta, hogy összesen évi 3 milliárd forint támogatással indul el a Nemzeti Agykutatási Program 3.0, a Technológiák és fenntartható fejlődés, a Tudomány a magyar nyelvért és a Poszt-COVID nemzeti program. Az MTA 195. közgyűlésén bejelentett, a kormány által támogatott programok olyan társadalmi és nemzetstratégiai prioritásokhoz kötődnek, amelyekben kiemelkedő hazai tudományos háttér áll rendelkezésre, és közvetlenül kapcsolódnak az Akadémia küldetéséhez, programjaihoz, tette hozzá.

A Nemzeti Agykutatási Program harmadik szakaszának fő törekvése az agy működésének és betegségeinek jobb megértése és az eredmények mielőbbi gyakorlatba ültetése a legkiválóbb kutatók munkája révén.  A Technológiák és fenntartható fejlődés elnevezésű program a stratégiai jelentőségű technológiák és a fenntarthatóság összehangolását célozza. A Tudomány a magyar nyelvért nemzeti program olyan kutatásokat fog támogatni, amelyek egyrészt nyelvi örökségünk egész történelmi településterületünkre kiterjedő megőrzésére, másrészt a modern technológiák anyanyelvünk művelésének szolgálatába állítására irányul. Végül a kormánnyal együttműködésben folytatódik a nemzeti Poszt-COVID-stratégia és pandémiás terv tudományos megalapozása, ismertette a részleteket az MTA elnöke.

Freund Tamás az elmúlt évet értékelve kiemelte, hogy az Akadémia rendezte kapcsolatát a kormányzattal. "A kormánnyal új szakaszba lépett a kapcsolatunk", fogalmazott az MTA elnöke, aki szerint ezt mutatja, hogy majdnem kétszeresére nőtt az Akadémia központi költségvetési támogatása ebben az évben. Elmondta, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózattal a nyitott kérdések tárgyalásos úton rendeződtek és sikerült minden minisztériummal kétirányú kommunikációs csatornát kiépíteni, rendszeres kapcsolatot tartani.

Kitért arra, hogy az új feladatok mellett tovább folytatódnak az Akadémia korábbi programjai, köztük a Közoktatás-fejlesztési Kutatási Program és a Lendület Program.

Freund Tamás az új programokról szólva beszélt az MTA Kiváló Kutatóhely Programjáról, amely a tudományos kiválóság elismerését célozza intézményi szinten. Mint fogalmazott, abban reménykednek, hogy ennek az elismerésnek egyre nagyobb presztízse lesz, és nemcsak a MTA pályázataihoz, hanem számos más egyéb lehetőséghez jobban hozzájutnak majd az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel rendelkező intézetek. Az új programok között beszélt még a Középiskolai MTA Alumni Programról. Kiemelte, hogy az MTA 18 ezer fős köztestületének 1600 tagja csatlakozott a kezdeményezéshez, és már 100 középiskola jelezte részvételi szándékát határon innen és túl. Mint az MTA elnöke rámutatott, a program a társadalom felé nyitást és olyan új generáció kinevelését célozza, amely érti a tudomány módszertanát, megbecsüli, hitelesnek tartja és így felvértezhető az áltudományok ellen.

Az ukrajnai háború kapcsán beszélt arról, hogy mindent megtesznek azért, hogy a háború elől menekülő tudósoknak szállást és ellátást biztosítsanak, emellett a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát megpróbálják Magyarországról működtetni.

Kitért arra is, hogy már készülnek az MTA alapításának 200. évfordulójára, amelyet 2025-ben egy egész éves rendezvénysorozattal szeretnének megünnepelni.

Az elnök a MTA székházának felújítása kapcsán azt mondta: nagyon időszerű a munkálatok megkezdése. A harmadik emeletet le kellett zárni, mert életveszélyessé vált. A székház teljes felújítása megközelítőleg 65 milliárd forintba kerülne, de erre jelenleg nincs forrás, így három részre szakaszolják a felújítást. A tervek szerint a kiköltözést nem igénylő első ütem még az Akadémia alapításának 200. évfordulója, azaz 2025 előtt elkészülhetne. Így a tetőszerkezet javítása, a gépészet cseréje után ismét megnyílhatna a 3. emeleti Képtár és a Kupolaterem. Ez összesen 16 milliárd forintba kerülne, közölte az MTA elnöke.

Freund Tamás, az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 195. közgyűlésének ünnepi ülését követő sajtótájékoztatón az MTA székházában 2022. május 2-án (MTI/Szigetváry Zsolt)
Freund Tamás, az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 195. közgyűlésének ünnepi ülését követő sajtótájékoztatón az MTA székházában 2022. május 2-án (MTI/Szigetváry Zsolt)

(forrás: MTI)

cimkék

MTA
hirdetés
hirdetés

Könyveink