hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Az ÁEEK az ÁSZ megállapításairól

Kásler Miklós – kinevezését követően, amint észlelte a kórházfenntartó gazdálkodása körüli problémákat – teljes vezetőcserét rendelt el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ élén, írja közleményében a kórházfenntartó.

A háttérintézmény új főigazgatója hivatalba lépését követően – de már az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzésével érintett időszaka után – áttekintette az ÁEEK pénzügyi- és vagyongazdálkodását, és az emberi erőforrások minisztere felé történő folyamatos beszámolás mellett intézkedéseket hajtott végre a szabályszerű működés helyreállítása érdekében. Így – tehát még az ÁSZ-jelentéstervezet kézhezvételét megelőzően – intézkedések történtek annak érdekében, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű legyen, hogy megteremtse az ÁEEK átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodásának feltételeit, valamint, hogy az ÁEEK pénzügyi és vagyongazdálkodása megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.

Többek között megtörtént az ellenőrzési nyomvonalak elkészítése, az etikai elvárások meghatározása, Integrált Kockázatkezelési Szabályzat kiadása, integritási tanácsadó kinevezése, folyamatgazdák kijelölése, folyamatok felülvizsgálata, kockázatkezelési intézkedési terv elkészítése és jóváhagyása, szabályzatok felülvizsgálata és módosítása. Ennek eredményeként jelentősen javult többek között az intézményi szabályozottság, a kontrollok érvényesülése, a gazdálkodás szabályszerűsége.

Az ÁEEK, miután elektronikus formában értesítést kapott az ÁSZ jelentésének közreadásáról, haladéktalanul megkezdte az ÁSZ részére küldendő Intézkedési Terv elkészítését. Az ÁEEK vezetése ezúton is megköszöni az Állami Számvevőszék által feltárt, az intézmény működésében és gazdálkodásában észlelt hiányosságok feltárását, és mivel elkötelezett a szabályszerű feladatellátás mellett, ezért eddigi és tervezett intézkedéseivel biztosítja az ÁSZ megállapításainak és javaslatainak hasznosulását.

hirdetés

Könyveink