2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Átvezénylés: veszélyben a normál ellátás

A Népszava úgy tudja: szinte valamennyi budapesti ellátó kapott kirendelő határozatot az elmúlt napokban az országos tisztifőorvostól.

Csak a fővárosból mintegy 200 szakembert vezényeltek át abba a három intézménybe, ahol a legtöbb covidost látják el, emiatt a kórházak az ellátások felfüggesztésére, átszervezésére kényszerülnek – értesült a Népszava. Szinte valamennyi budapesti ellátó kapott kirendelő határozatot az elmúlt napokban, sőt olyan is van, amelynek már módosítást is küldtek, mert kiderült, a korábbi határozat veszélyezteti az ottani ellátást. Az azonnali hatályú utasítással intenzív terápiás orvosokat, szakápolókat, belgyógyászokat irányítottak át munkára a Szent János és a Dél-Pesti Centrum kórházba, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe.

A mozgósítottak száma soknak tűnhet összevetve azzal, hogy a hivatalos adatok szerint „mindössze” 577 covidost ápolnak jelenleg kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztető gépen. Volt olyan átirányított szakember, aki lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy amikor munkára jelentkezett az új helyén, azt mondták neki, jöjjön vissza később, talán hétfőtől be tudják osztani, addig nincs rá szükség. Hozzátette: úgy érzi egyre nagyobb a káosz az ellátás szervezésben, eközben a terepen dolgozók rettenetesen magukra vannak hagyva.

A kirendelések nem kímélik azokat az intézményeket sem, amelyek covidos betegek ellátására vannak kijelölve. Így például az Uzsoki intenzív osztályáról 12 embert, egy komplett műszakot kell kötelezően átküldeniük valamelyik covid-kórházba, miközben ez az intézmény az egyik soron következő azok közül, amelyeket bármikor megnyithat a miniszter koronavírus fertőzöttek kezelésére.

Hasonló helyzetben van a Bajcsy Zsilinszky kórház is. Onnan két napja még három orvost, két rezidenst és tíz szakápolót küldtek volna a hatósági határozattal máshová dolgozni, ám az orvosok kirendelését 24 órán belül visszavonták. Nélkülük ugyanis ellehetetlenült volna ott az ellátás. Így csak tíz szakápolót kell valahogyan pótolniuk.

A lap úgy tudja: a fővárosi Jahn Ferenc kórházból több mint két tucat szakembert, a közellátást is végző Budai Egészségközpontból tizenhármat vontak ki a napi működésből. Információnk szerint az utóbbiban mérlegelik, hogy a továbbiakban is el tudják-e látni az akut és sürgősségi eseteket, úgy mint korábban. A Péterfy Sándor utcai kórházból szintén körülbelül húsz embert vittek el, itt osztályok nem állnak le. E héttől a Honvéd és Merényi traumatológiája mellett ez az intézmény látja el a Szent János kórház helyett is a baleseti ügyeletet.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés