2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Átadták a Budavári Semmelweis Ignác Díjakat

A két Budavári Semmelweis-díjas mellett 58 további, hétköznapi hős munkáját is díjazták pénteken az I. kerületben.

A lakosok és a dolgozók terjesztik fel a Budavári Semmelweis-díjra azt a két, a kerület egészségügyi ellátásában résztvevő személyt, akik legalább öt éve végeznek kiemelkedően munkát, így áldozatosan és lelkiismeretesen szolgálják a kerületet – foglalta össze köszöntőjében V. Naszályi Márta polgármester, hozzátéve, hogy 58 további, hétköznapi hős munkáját is díjazták, akik szerepet vállaltak az ukrán menekültek ellátásában, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, vagy a szűrések megszervezésében.

Dr. Malmos ErzsébetKimagasló szakmai tudással, nagy munkabírással látja el a betegeket, ha róluk van szó, elfelejti minden problémáját – ezekkel a szavakkal méltatta Malmos Erzsébet onkodermatológus főorvost Bodroghelyi László, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának igazgatója. – Fiatalokat megszégyenítő szívósság jellemzi a húsz éve a szolgálatnál gyógyító főorvost – tette hozzá. Rövid összefoglalójában elmondta, a díjazott a Semmelweis Egyetemen 1971-ben végzett, bőrgyógyász szakvizsgát 1976-ban, klinikai onkológiait 1989-ben szerzett. Bár körzeti orvosnak készült, fiatalon belgyógyásznak hívták a pincehelyi kórházba. Néhány év után családi okok miatt ismét Budapestre költözött, ahol először a Szent János kórházban, majd az Országos Onkológiai Intézetben gyógyított, később az OOI bőrgyógyászati osztályát főorvosként vezette. Nyugdíjazását követően sem hagyott fel a betegek gyógyításával, akiket mindig nagy tudással és alázattal látott el: ha kellett, otthonában fogadta a távolról érkező betegeit, hogy ne kelljen utazniuk a kezelések között.

Eredetileg a zeneművészeti középiskolába járt, és zongoraművésznek készült – árulta el felszólalásában a díjazott, aki elmesélte, orvos édesapja, aki súlyos mellkasi műtét előtt állt, a betegágya mellett ígértette meg vele, hogy orvos lesz.

 A Budavári Semmelweis-díj másik díjazottja Barcza-Rotter Béláné, fogászati szakasszisztens, aki hatvan éve dolgozik fogorvosok mellett, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának fogászatán pedig 30 éve áll a betegek rendelkezésére a röntgenben. Öt unokája és egy dédunokája van.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink