hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Át a vér–agy-gáton

Andrei Sommer és munkatársai a németországi Ulmi Egyetemen vörös fénnyel (670 nanométeres hullámhossz) kísérleteznek. A lézerfény segítségével már sikerült rákellenes szereket juttatni tumoros sejtekbe, most az Alzheimer-kór kezelésére tesznek javaslatot.

A módszer hatásmechanizmusa: a lézerfény vizet pumpál ki a sejtekből, és a kikapcsolása után a sejtek beszívják magukba a körülöttük lévő vízzel együtt az abban lévő molekulákat, így az esetleges gyógyszereket is. Az eljárás többek között hasznos lehet az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid plakkok elpusztítására is.

agy

 

A német kutatók a Photomedicine and Laser Surgery című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint béta-amiloidot tartalmazó agysejteket olyan szert tartalmazó oldatba tettek (zöld tea kivonata: epigallocatechin gallate/EGCG), amely ismerten gátolja a béta-amiloid plakkok növekedését, és a sejtek szuszpenzióját vörös fénnyel stimulálták. Mint arról a kísérletet ismertető New Scientist cikke beszámol, az eljárás 60 százalékkal csökkentette a sejtek béta-amiloid tartalmát.

Már állatkísérletek is igazolják, hogy a vörös fény átjuttatja a vér–agy-gáton a szájon át adott EGCG hatóanyagot. Andrei Sommer szerint az is elképzelhető, hogy a vörös fény a sejtek mitokondriumait stimulálja, és ennek következtében nő meg a gát áteresztő képessége. A módszerrel – teszi hozzá – minden bizonnyal egyéb gyógyszermolekulák is bejuttathatók az agyba.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés