2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Asztúria hercegnője-díj a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztőinek

A koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében résztvevő hét kutató, köztük Karikó Katalin nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat tudomány és technológia kategóriában, hozta nyilvánosságra a döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

A magyar biológus mellett a kitüntetettek között van Drew Weissman amerikai immunológus, Ugur Sahin és Özlem Türeci német orvosok, Derrick Rossi kanadai biológius, Sarah Gilbert brit vakcinológus és Philip Felgner amerikai biokémikus.

A díjazott kutatók a tudomány történetének egyik legkiemelkedőbb eseményének főszereplői. Munkájuk kiváló példa az alaptudomány fontosságára az egészség védelmében világszinten, fogalmazott indoklásában a zsűri. A méltatás szerint a tudományos szakemberek alapkutatásban eltöltött hosszú pályafutása vezetett el olyan innovációkhoz, amelyekkel rekordidő alatt lehetett létrehozni a koronavírus elleni hatékony vakcinákat. Emellett akár hírvivő RNS (mRNS)-alapú vakcinák, vagy az adenovírus alapú oltóanyagok használata más betegségekkel szemben is reményt keltő lehet.

A hét kutató 17 ország 48 jelöltje közül nyerte el az 50 ezer eurós (17,8 millió forint) pénzjutalommal és a világhírű Joan Miró szobrával járó elismerést, amelyet hagyományosan októberben adnak át Oviedóban ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében.

A tudomány és technológia kategória díját a múlt évben négy matematikus, a francia Yves Meyer, a belga-amerikai Ingrid Daubechies, az ausztrál-amerikai Terence Tao és a francia-amerikai Emmanuel Candes kapta a nagy digitális adatfájlok, köztük a JPEG-képfájlok tömörítésének fejlesztéséért.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink