2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Asztúria hercegnője-díj

Az AMREF Health Africa nevű afrikai orvosi és kutatói alapítvány nyerte el nemzetközi együttműködés kategóriában a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat 2018-ban, jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

A zsűri méltatta a 38 afrikai országban tevékenykedő civil szervezet erőfeszítését, hogy milliók igényeire válaszolva munkájukkal kiegészítsék a helyi egészségügyi rendszereket és kiemelte repülő-orvosi szolgálatát, amellyel elérik a legkiszolgáltatottabb és távolibb településeket is.

Az AMREF Health Africa és a vele együtt díjazott spanyolországi szervezetének célja, hogy az egész afrikai kontinensen minőségi alapegészségügyi hozzáférést biztosítson. A szervezetet 1957-ben alapították Kenyában azzal az elképzeléssel, hogy helyi egészségügyi személyzet szakképzésén keresztül lehet enyhíteni az orvoshiányt, bővíteni az egészségügyi ellátás lehetőségeit. Ennek megfelelően az AMREF mai dolgozóinak 90 százaléka afrikai.

A szervezet fennállása alatt mintegy 12 millió szakembert képzett ki, és 110 millió embernek nyújtott egészségügyi ellátást. Tevékenységének központjában az oktatás mellett a gyermekek és az anyák egészsége, a HIV, a tuberkulózis, a malária elleni küzdelem, a tudományos kutatások előmozdítása áll, valamint elkötelezett a női körülmetélés megszüntetésének elérésben is.

A nemzetközi kategória díjára ebben az évben 17 ország 26 jelöltje közül választotta ki a győztest a zsűri. Az elmúlt évben az Amerikai Hispán Társaságot tüntették ki ezzel az elismeréssel a hispán, azaz spanyol és portugál kulturális értékek közvetítésében, népszerűsítésében, fenntartásában végzett munkájáért.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda. Idén az eddig bejelentett díjazottak: Marin Scorsese amerikai filmrendező a művészeti kategória és Alma Estela Guillermoprieto mexikói újságíró a kommunikáció és humántudományok kategória nyertese.  A kitüntetettek egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi díjátadón Oviedóban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink