hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Anyagáron adná az általa fejlesztett robotkezet

A Qubit első alkalommal 2018-ban szavazta meg az év emberét. A díjat Vas Alexa Zsófia vehette át, aki végtaghiányos kisgyerekek számára tervezett 3D nyomtatással készült, könnyített, színes robotkezet.

Az innováció jelentősége nem a technikai megvalósítás, hanem a koncepció. Vagyis az, hogy hétköznapi eszközök segítségével, gyakorlatilag fillérekből is kihozható egy elektronikát is tartalmazó művégtag – ez pedig hatalmas fegyvertény egy olyan piacon, ahol az átlagos protéziseket is aranyáron mérik. 

Vas azután is folytatta a művégtag fejlesztését, hogy felvételt nyert a győri Széchenyi István Egyetemre. Az intézmény honlapján közzétett beszámoló szerint azért, hogy a prototípusból megvásárolható termék legyen, az ifjú kutató az elmúlt évben csapatot szervezett maga köré és startup vállalkozást alapított Low-Cost Robotics néven. Jelenleg a K&H Start It Up inkubátorprogram biztosít számukra támogatást. 

A feltaláló elmondta, hogy legfontosabb célkitűzése a megfizethető és használható protézis 6 és 16 év közötti gyerekeknek. Szerinte ugyanis pont ez az a korosztály, amelyik számára a legnehezebb művégtagot beszerezni. A piacon elérhető termékek általában nem kímélik a szülők pénztárcáját, ráadásul a gyerekek folyamatosan nőnek, így gyakori cserére van szükség. Ez az oka annak, hogy sokan inkább úgy döntenek, megtanulnak egy kézzel élni, mintsem költsenek egy olyan protézisre, amit nem is szeretnek igazán – ami Vas szerint azért is nagy probléma, mert ilyen esetben felnőttként már idegennek érzik a művégtagot, amit képtelenek megszokni.  Ugyanakkor az általuk fejlesztett 3D nyomtatott, újrahasznosítható anyagból készülő, eldobható művégtagot a szülők sem fognak sajnálni, így nyugodtan játszhat vele a gyerek, írja a lap.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink