2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés
hirdetés

Angiotenzinreceptor-blokkolók és a tüdőrák

Az angiotenzinreceptor-blokkolókat (ARB) egyre kiterjedtebben használják a hipertónia kezelésében, különösen a cukorbetegekben kimutatott renoprotektív hatásuk miatt.

A Lancet Oncology-ban néhány hete megjelent metaanalízis felvetette, hogy az ARB tartós szedése növeli a tüdőtumorok rizikóját, de hasonló rizikófokozódást nem tapasztaltak sem a mellrák, sem a prosztatarák vonatkozásában.

E közlemény egyrészt a szakértők között komoly vitát váltott ki, másrészt az amerikai FDA és az európai EMA vizsgálatokat kezdeményezett. A gyógyszergyártók is kifejtették véleményüket. A Boehringer Ingelheim (telmisartan) képviselői például arra hivatkoznak, hogy a sok beteget magában foglaló vizsgálataik során (ONTARGET, PROFESS, TRANSCEND) a csak ARB karon nem tapasztalták az említett rizikónövekedést.

 

(Forrás: „ARBs and the Risk for Cancer: Medscape Special Report” medscape_10@mp.medscape.c)

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.