hirdetés
hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Amigók, a beteg gyerekek segítői

A Népszava olyan egyetemistákat kísért el egy kórházba, akik hetente többször játszanak vagy nyelvet tanulnak súlyos beteg gyerekekkel.

Színes ceruzák, matricák, ragasztó mindenütt. Reni épp képeslapot gyárt, miközben mellette virágos horgolt tasakban csöpög az infúzió. Az arcát fedő maszk miatt nem tudni, mosolyog-e, de annyi biztos: elmélyülten alkot. Néha felpillant és beszélget az Amigos (Barátok) jótékonysági szervezet debreceni, egyetemista önkénteseivel. Mellette az ötéves Máté társasozik. Az országban már 149 fiatal jár rendszeresen kórházakba, hogy pár órára megkönnyítse a gyerekek bent töltött idejét.

A hét törpe, Malacka, Füles, Tigris és Micimackó mosolyognak ránk a falakról a Debreceni Egyetem klinikájának gyermekhematológiai-onkológiai részlegén. Az itt kezelt súlyos beteg gyerekeknek szükségük is van erre a színes és vidám légkörre, hiszen sokan hónapokat töltenek a falak között.

„Az osztály 14 férőhelyes, 1 éves kortól 18 éves korig kezelünk itt leukémiás, agytumoros vagy vérképzési betegséggel diagnosztizált gyerekeket a környező megyékből. Van, aki csak pár napot tölt nálunk, de előfordul az is, hogy 3 hónapot él itt egy beteg. Számukra játékkal, délutáni programokkal próbáljuk könnyebbé tenni a mindennapokat” – meséli Berke Edina csecsemő- és gyermekápoló. Neki kifejezetten kellemes meglepetést szereztek az egy éve hozzájuk is járó önkéntesek. Ők azok az egyetemisták, akik az Amigos a Gyerekekért jótékonysági szervezet jóvoltából az ország 10 kórházát látogatják hetente többször, hogy játsszanak vagy nyelvet tanuljanak a súlyos beteg gyerekekkel. A cél a közösen és hasznosan eltöltött idő.

„Éberen él bennem az emlék arról a fiatalról, aki már a második alkalommal az összes gyermek nevét tudta és nagy odaadással játszott velük” – mondja Berke Edina. Mindez úgy lehetséges, hogy az önkéntesek, akik kedden, szerdán és csütörtökön járnak a debreceni klinikára, minden egyes találkozó után részletes beszámolót írnak arról, hogy mi történt a foglalkozáson, mit ígértek a gyerekeknek. Így soha nem fordulhat elő, hogy egy kicsi vár valamit, amit másnap nem kap meg. 

Az Amigók most is kedvesen, türelemmel kártyáznak, rajzolnak és kézműveskednek a gyerekekkel a debreceni klinikán. A kicsikről ilyenkor csak a viselt maszk, a mellettük csöpögő infúzió és a sugárkezelés pontosságát segítő, homlokra rajzolt kereszt árulja el, hogy valójában milyen súlyos betegek. A foglalkozások alatt azonban nem betegek, csak gyerekek, akik elmélyülten alkotnak, és együtt játszanak olyan „kívülállókkal”, akik csak emiatt érkeztek hozzájuk. Máté például mindennap alig várja, hogy betoppanjanak a fiatalok. Bár csupán ötéves, olyan bátor és életvidám, ami sok felnőttnek példa lehetne.

„Most sugárkezelésre járunk ide, hétfőtől péntekig lakunk itt. Később jön majd a kemoterápia” – meséli Baloghné Bíró Bernadett, akinek egyetlen gyermekén augusztusban végeztek életmentő agyműtétet daganat ­miatt.­ „Sajnos sokára jöttek rá, hogy mi a baj. Mikor kiderült, napokon belül operálták is. Sokat segítenek a különböző foglalkozások, az Amigos mellett bohócdoktorok és terápiás kutya is jár ide” – mondja. Az asszony egy úgynevezett kozmetikai székben alszik gyermeke mellett. „Nem kényelmes, de meg lehet szokni, a fő, hogy a gyerek mellett lehetünk, hálásak vagyunk ezért is.” A szülők egymást is támogatják, esténként olykor társasjátékoznak vagy csak beszélgetnek. Bernadett egyelőre nem tudja, hogy az ünnepekre hazamehetnek-e, de neki most csak az a fontos, hogy Máté jól legyen, ha ehhez az kell, hogy bent maradjanak, akkor a kórházban karácsonyoznak, a lényeg, hogy együtt legyenek. Az intézményben karácsonyozó gyerekeknek és családjuknak a dolgozók is próbálják könnyebbé tenni a bent töltött időt. Sok Mikulás-látogatást terveznek, egy alapítványos rendezvényen az idén és tavaly kezelt gyerekek lesznek angyalkák, akiket egy-egy jótevő ajándékoz majd meg.

A teljes riport a Népszavában.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés