hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Amerikában semmi sem lehetetlen

A 20. század közepéig kizárólag patikusok árusíthattak gyógyszereket Amerikában. A változás akkor állt be, amikor Hubert Humphrey minnesotai és Carl Durham észak-dakotai demokrata képviselők munkájának eredményeként, 1951-ben a kongresszus jóváhagyta, hogy a gyógyszereket két csoportra oszthassák: receptre, illetve recept nélkül kapható, ún. over-the-counter (OTC) termékek. Az ételek és gyógyszerek szövetségi felügyeleti szerve, az FDA dönti el, mi kerülhet ki a polcokra, és szigorúan szabályozza a címkézést is. OTC gyógyszereket az Egyesült Államokban a szatócsboltoktól kezdve a szállodai boltokon és szupermarketeken át a benzinkutakig és automatákig mindenütt kapni lehet. Szövetségi szabályozás csak arra vonatkozik, hogy milyen
OTC gyógyszereket nem árusíthatnak olyan üzletek, amelyekben nincs gyógyszerész. Sok szupermarketnek külön patikarészlege van.
Az OTC gyógyszerek árusítása és az erre vonatkozó szabályozás az egyes államok hatáskörébe tartozik. Mint Lawrence Mokhebertől, New York állam Gyógyszerfelügyeleti Főigazgatóságának főtitkárától megtudtuk, New York államban akármilyen bolt árusíthat OTC gyógyszereket. Csak arra kell ügyelniük, hogy a gyógyszerek a címkén feltüntetett kritériumoknak megfelelően, a tárolási feltételek, hőmérsékleti előírások betartásával kerüljenek forgalomba. Idaho állam megköveteli, hogy minden üzlet jelentse be, ha OTC gyógyszert árusít. Jan Atkinson, az idahói gyógyszerfelügyelet főellenőre elmondta, a regisztrálásért fizetett összeg az árusítani kívánt gyógyszerek számának arányában változik. Mindössze huszonöt dollárt fizetnek, akik 50-nél levesebb OTC gyógyszert árulnak, és 60-at azok, akik 50-nél többet. A termékautomatákra szóló engedély 10 dollár; a díjakat évente fizetik.
2006 márciusától hatályos a „harcban a metamfetamin-járvánnyal” törvény, amely a hazafiasságról szóló jogszabály részévé vált. Ennek értelmében tilos recept nélkül olyan megfázás elleni gyógyszereket árusítani, amelyek pszeudoefedrint tartalmaznak, amelyet metamfetamin készítéséhez is használnak. Pszeudoefedrint csak pult mögül lehet kiadni. A havonta vásárolható mennyiség korlátozott. A vásárlóknak fényképes igazolványt kell felmutatniuk, a boltoknak pedig jegyzőkönyvet kell vezetniük a fogyasztók személyes adatairól, amelyet két évig megőriznek. Az új törvényt azonban még nem mindenütt tartják be. Illinois államban például az állami felügyeleti szerv 463 boltot látogatott végig, tapasztalataik szerint 346-ban árusították a tiltott készítményeket. Az Egészségügyi Minisztérium honlapja szerint visszaélés receptre kapható, illetve OTC gyógyszerekkel egyaránt történik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZALAI ANNA (NEW YORK)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés