hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Alternatív ajánlást készítettek a harmadik oltásról

Kutatóorvosok, akadémikusok, immunológusok szakmai ajánlást írtak arról, hogy kinek érdemes beadatni a harmadik oltást, írja a Magyar Hang.

A szerzők álláspontja szerint az oltóorvosok és a háziorvosok részére készült, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői által közzétett szakmai ajánlás a „lovak közzé dobta a gyeplőt”, azaz nem tartalmaz igazi szakmai támogatást, és az orvos és a páciensre bízza a döntést.

Balkányi László orvosi tudásmérnök, Falus András immunológus, professzor emeritus, akadémikus, Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, habilitált egyetemi docens, Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser, Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus, valamint Weltner János orvos által közzétett dokumentumban meghatározzák, hogy kik azok akiknek célszerű felvenni a harmadik oltást, és kik azok, akik "erősen feltételezhetik", hogy nincs még szükségük újabb vakcinára.

A teljes anyag az alábbi linken található

A Magyar Hang pontokba szedte a javaslatokat:

 • 1) A harmadik oltás mellett alapkérdés azok védettségének biztosítása, akik egyáltalán semmilyen oltást nem kaptak még. Mindehhez szükséges a vakcina visszautasítás okainak jobb megértése, az átoltottság területi, demográfiai, szocioökonómiai egyenlőtlenségeinek feltárása és ez alapján megtervezett intézkedések végrehajtása.
 • 2) Egyértelművé és világossá kell tenni, hogy a következő nagyon rövid időszakban a harmadik oltás tekintetében az alábbi csoportok védettségének biztosítása élvez prioritást hazánkban:
  a. a 60 év feletti, Sinopharm vakcinával oltott idősek
  b. az oltott, de valamilyen okból antitest védettséggel nem rendelkezők
  c. akiknél az állapotuk miatt nagy a kockázata annak, hogy a két oltás nem vált ki
  kellő védettséget, például a szervátültettek.
 • 3) Ezekhez képest másodlagos feladat a további harmadik oltások általános populáció körében történő beadása. Javasolt egy teljes transzparencia mellett működő független szakértői grémium felállítása, amely a harmadik oltás kérdését folyamatosan vizsgálja, és tudományos bizonyítékokon nyugvó javaslatot tesz. E javaslatnak vélhetően tekintettel kell lennie az alany elsőként kapott oltásának típusára és a kockázati tényezőire (minimum az életkorára, foglalkozására és betegségeire).
 • 4) Most, hogy a vakcinákból már nincs szűkösség, megfontolandó a Sinopharm vakcina felhasználásának teljes kerülése 60 év feletti korban alapimmunizálás céljára.
 • 5) Az adenovírus-vektoros védőoltások esetében ugyanolyan adenovírust használó védőoltást célszerű nem adni.
 • 6) A lakosság tájékoztatására és a szakértői grémium munkájának támogatására szükséges módszertanában transzparens, a szakma szabályainak megfelelő tudományos vizsgálat folytatása és az eredmények folyamatos, nyilvános közlése az oltások hatásosságáról (mind a klinikai hatásosságról, mind a neutralizáló antitest-válaszról), minden oltás esetén, releváns – például életkor és kockázat szerinti – bontással.
(forrás: Magyar Hang)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A világ és Magyarország első üzemi méretekben előállított kristályos (vegytiszta) kapszaicinből, azaz a paprika csípős vegyületéből készült gyógyszere a Capsoderma kenőcs volt (1959-1997), megelőzve a Nicoflex-et.