hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Altató- és lélegeztetőgépek a szabolcsi kórházaknak

Huszonnyolc altató- és lélegeztetőgépet kapott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ támogatásának köszönhetően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház több tagkórháza, közölte a gyógyintézmény főigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

Adorján Gusztáv elmondta, a kórházcsoporthoz mintegy kétszázmillió forint értékben érkezett tizenhat altatógép és tizenkét lélegeztetőgép, amelyek elsősorban a nyíregyházi, valamint a fehérgyarmati és a mátészalkai kórházakban segítik a betegellátást. Kiemelte, a régi, elavult eszközpark gépeinek mintegy ötven százalékát sikerült lecserélni a most beszerzett kiemelt, magas és közepes tudású altató- és lélegeztetőeszközökkel. A jelentős számú, naponta átlagosan 8200-8300 járóbeteget ellátó nyíregyházi kórházban a legnagyobb a gépek kihasználtsága, így nagy szükség volt a géppark fiatalítására.

Francz Mónika, a Jósa András Oktatókórház orvosigazgatója megjegyezte, egyes beavatkozásokat, például a vastagbéltükrözéseket korábban altatás nélkül, vagy rövid narkózisban végezték, de egyre inkább nő a betegigény arra, hogy ezeket a vizsgálatokat és kisebb műtéteket is altatásban és fájdalommentesen végezzék el.

A főigazgató az ötezer dolgozót foglalkoztató, mintegy háromezer kórházi ággyal rendelkező kórházcsoport 2019-es évét értékelve elmondta, a 41 milliárd forintból gazdálkodó gyógyintézmény ebben az évben 108 ezer fekvőbeteget látott el és összesen több mint 3 millió 160 ezer járóbeteget fogadtak. A betegek 80 százaléka a nyíregyházi telephelyen kapott ellátást. Adorján Gusztáv kiemelte, tavalyhoz képest nőtt a kórházcsoport adósságállománya, a hatvan napon túli szállítói tartozásállomány mértéke a 41 milliárdos költségvetés 1,8 százaléka.

A fejlesztésekről szólva elmondta, 5,4 milliárd forint értékű pályázati fejlesztés van folyamatban vagy fejeződött be a kórházakban. A határ menti programok segítségével fejlesztik az érsebészeti ellátást és a fertőzőosztály eszközparkját, új nővérszállót és skill-labort hoznak létre, figyelmet fordítanak a dolgozók képzésére, a távlati célok között pedig a nyíregyházi kórház sebészeti tömbjének és rendelőintézetének rekonstrukciója szerepel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink