2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Álbébik gyászoló anyáknak (is)

Neve: Abby. Neme: lány. Súlya: 5 kiló. Mindenben hasonlít egy újszülöttre, éppen csak nem él. Ennek ellenére gyászoló anyák saját, meghalt gyermekük mintájára készíttethetik maguknak közel 60 ezer forintnak megfelelő összegért.

Bizarr terápiát talált ki - ha ugyan annak nevezhető - egy brit nő olyan asszonyok számára, akik elvesztették gyermeküket. Álbébit, amely megszólalásig hasonlít egy élő csecsemőre.

A baba neve Abby, lány és 5 kiló. Jellegzetessége: óriási ruhatár, mindig tökéletes frizura és folyamatosan csukott szem. Az 57 éves Eve Hasty, egy amerikai nő saját lányának halála után "fogadta örökbe" a "reborn baby" (újjászületett bébi) elnevezésű figurát, amelyért mintegy 300 dollárt (57 ezer forint) fizetett.

"Megnyugtat, hogy kezembe vehetem a kicsit és kicserélhetem a viseletét" - mondja a nyugdíjas asszony, aki Abby öltöztetésére olyan ruhatárral rendelkezik, amely akár hármas ikreknek is elegendő lenne. "Amikor a lányom megszületett, nem bővelkedtem a pénzben, most van, Abbyt kedvemre kényeztethetem. Ez igazi terápia."

Az asszony esete nem egyedülálló. A 35 éves Niki Hunn nevű brit nő Abby mellett még vagy fél tucatnyi álbébit készített olyan anyák részére, akik elvesztették gyermeküket. A hasonmást minden esetben az elhunyt gyermek fotója alapján alakította ki.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már évek óta ismert technika abból áll, hogy az emberi testhez hasonló fogású, formálható műanyagrészekből állítják össze az alakot, ehhez illesztik hozzá a kereskedelemben ugyancsak forgalmazott, alakítható kifejezésű fejet. A végtagokat ezután a kívánt súlynak megfelelő mennyiségű töltőanyaggal teszik teljessé. A leghosszabb ideig tartó szakasz a mozdulatlan kis test befestése: vissza kell adni a bőr finomságát, láttatni kell az ereket, meg kell rajzolni a körmöcskéket, a szempillákat, akár a kis szájon csillogó nyálcseppet is.

Az utolsó, nélkülözhetetlen művelet a mohair haj beültetése egy tű segítségével. Az eredmény szinte zavaróan élethű. Eve barátai közül akadt, aki Abby láttán így kiáltott fel: "Istenem, annyira hasonlít, hogy a hideg futkározik a hátamon!" Az asszony lánya hétéves volt, amikor fehérvérűségben meghalt.

Eve nem mutatkozik az utcán Abbyvel, az újjászületett babák tulajdonosaihoz hasonlóan általában otthon tartja. A "reborn baby" jobbára bölcsőben vagy babakocsiban kap helyet. Mások viszont elviszik magukkal az élethű babát olyan helyekre, ahol senki nem ismeri őket" - mondta el Eve, aki az álbébik London Brentwood nevű elővárosában megrendezett vásárán nyilatkozott az AFP-nek.

A legtöbb vevő szemében a figura nem a családi gyász enyhítésére szolgál, hanem a babagyűjtemény bővítésére - tette hozzá Nikki, az élethű figurák készítője.

Az AFP által megkérdezett brit pszichológusok véleménye megoszlik az álbébi hasznosságáról. Akad köztük, aki szerint ez a terápia hasznos lehet, feltéve, hogy nem tart túl sokáig. Ingrid Collins londoni pszichológus szerint viszont "több gondot okozhat, mint amennyit megold". "Mit csinál vele az, aki már meggyászolta gyermekét? Eltemeti?" - tette fel a kérdést.

Az amerikai Oklahomában élő Eve viszont, aki egy harmincas éveiben járó férfi anyja és egy nyolcéves kislány nagymamája, nem akar "Abby nélkül élni". Mint mondja, nem gondolja, hogy Abby igazi csecsemő, de azt sem, hogy pusztán egy baba a sok közül. "Nekem sokat segít. Tudom, hogy nem lesz beteg és nem fog meghalni, és nem vagyok többé nyomás alatt."

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink