hirdetés
2022. július. 03., vasárnap - Kornél, Soma.
hirdetés

Alapellátás-fejlesztési Modellprogram

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogramot  36 európai ország képviselőinek mutatták be – derül ki  az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleményéből.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram végrehajtásáért felelős konzorcium vezetője – és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 2016. április 7-8-án „Innovatív tevékenységek az alapellátás-fejlesztésben” címmel nemzetközi konferenciát szervezett Budapesten.

A kétnapos rendezvényen 36 európai ország képviselője vett részt, akik megismerkedhettek a 2012 és 2016 között megvalósuló Modellprogrammal és annak eredményeivel. Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram projekt végrehajtója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel közösen, április második hetében nemzetközi konferenciát szervezett. A rendezvény kettős célt képviselt: egyrészt bemutatta az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram célkitűzéseit, tevékenységeit, eredményeit, másrészt lehetőséget biztosított a nemzetközi kapcsolatépítésre az e- és m-Health megoldások, valamint a közegészségügyi adatbázisok és elemzések területén.

A szeminárium a közegészségügy és az egészségügyi innovációk szakértőin kívül azokat a szakembereket is megszólította, akik az egészségpolitikai ajánlások megfogalmazásában vesznek részt vagy nemzetközi kapcsolatokra szeretnének szert tenni. Április 8-án, a budapesti Kossuth Klubban megrendezett, több mint 60 fő részvételével zajló nemzetközi eseményt dr. Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságának népegészségügyi főosztályvezetője nyitotta meg. Ezt követően dr. Vajer Péter, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatóságának igazgatója a magyar alapellátás jelen helyzetéről számolt be, későbbi előadásában pedig a Modellprogram edukációs elemeit emelte ki. Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogramot és kiterjesztésének lehetőségeit dr. Papp Magor, a Projekt szakmai vezetője mutatta be, míg a gyakorlati tapasztalatokat a Modellprogram Heves Praxisközösségének háziorvosa, dr. Szabó János osztotta meg a hallgatósággal. A Modellprogram hatékony informatikai támogatásának eddig megvalósult és megvalósulandó szoftvertermékeiről - melyek a Praxisközösségek mindennapjait segítik – Kalmár István egészségügyi informatikus menedzser számolt be. A nagy érdeklődéssel zajló nemzetközi konferenciát dr. Sándor János, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának tanszékvezető egyetemi docensének a Modellprogram eredményességének monitorozásáról szóló előadása zárta.

Az ezt megelőző napon az érdeklődők a gyakorlatban is megtapasztalhatták a Modellprogram működését: április 7-én egy szervezett kirándulás keretében lehetőségük volt ellátogatni Jászapáti Praxisközösségbe. Első útjuk a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskolába vezetett, ahol is az 5. osztályosoknak szervezett drogprevenciós programba kapcsolódhattak be. Ezt követően Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere fogadta a résztvevőket, majd dr. Vajer Péter a Modellprogramról és a Praxisközösségben zajló munkáról beszélt. Az érdeklődő kérdések megválaszolása után a helyi háziorvosi rendelőben folytatódott a nap, ahol a külföldi kollégák először egy egészségügyi állapot felmérést tekinthették meg, majd a védőnői munkát kísérhették figyelemmel.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében létrejött népegészségügyi fókuszú projekt, melynek célja, hogy hozzájáruljon a magyar lakosság egészségi állapotának javításához azáltal, hogy az ellátottak számára nemcsak alap betegellátást biztosít, hanem különös hangsúlyt fektet a prevencióra betegségmegelőzési programok, szűrések, tanácsadási és egészségfejlesztési szolgáltatások szervezése segítségével. Kiemelt célként kezeli az ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségeinek felszámolását, a hátrányos helyzetű lakosság bevonását, különös tekintettel a roma lakosságra. A Modellprogram keretében 16 észak- és kelet-magyarországi település 24 háziorvosi praxisa, 29 védőnője és 36 védőnői körzete állt össze 4 Praxisközösséggé (Berettyóújfalu, Borsodnádasd, Heves és Jászapáti Praxisközösségek). Ezen innovatív kooperációknak köszönhetően háziorvosok, házi gyermekorvosok és munkájukat kiegészítő további egészségügyi szakemberek (dietetikusok, gyógytornászok, egészségpszichológusok, népegészségügyi szakemberek, praxisközösségi nővérek, védőnők) működnek együtt azért, hogy a Modellprogram végéig az érintett térségek 32 ezer felnőtt és 10 ezer gyermek lakosának egészségügyi ellátása újulhasson meg.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Projekt Végrehajtója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a megvalósítás érdekében a Debreceni Egyetemmel, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Testületével, a Magyar Védőnők Egyesületével, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Semmelweis Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel alkot közös konzorciumot, együttesen irányítva a célok teljesülését. A rendezvény az EURACT (European Academy of Teachers in General Practice/Family Medicine) tavaszi ülésével párhuzamos zajlott, mely április 9-én zártkörű értekezlettel zárult. Az EURACT, azaz az Európai Oktató Családorvosok Akadémiája 1992-ben jött létre azzal a céllal, hogy a szakemberek számára szervezeti keretek között nyújtson szakmai támogatást. Mára már a közel 40 országból származó 700 fős tagságával Európa legnagyobb személyes tagságú szervezetévé nőtte ki magát, mely nemcsak az oktatók fontos testülete, hiszen a hallgatók és a fiatal orvosok részére is szervez kurzusokat, konferenciákat, szolgáltat naprakész információkat.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogramról a www.alapellatasimodell.hu oldalon tájékozódhatnak.

hirdetés
hirdetés

Könyveink