hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Alapellátás: teljes a zűrzavar a béremelés körül

Levelet írt a Magyar Orvosi Kamara Kásler Miklósnak és Pintér Sándornak, hogy tisztázzák a háziorvosi béremelés kérdését, írja a hvg.hu.

“Teljes a zűrzavar” – mondta egy kelet-magyarországi kisvárosban dolgozó háziorvos arról a helyzetről, ami az alapellátásban dolgozó háziorvosok és a fogorvosok béremelésével kapcsolatban kialakult, főként Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentése után. A miniszter arról beszélt a kormányinfón, hogy azok a háziorvosok fogják megkapni a tavaly év végén elfogadott orvostörvényben meghatározott megemelt bér 100 százalékát, akik praxisközösségekbe tömörülnek. Akik “lazább formát” választanak, azoknak annak 80 százalékával, akik maradnak egyéni orvosként pedig azoknak csupán annak 30 százalékával lesz magasabb a fizetésük, majd hozzátette, hogy ez vonatkozik a fogorvosokra is.

A bejelentésből nem derül ki, hogy pontosan mit ért a miniszter praxisközösségek, és mit “lazább forma” alatt, nem derült ki, hogy a fogorvosok esetében hogy kell elképzelni a béremelést, de az sem világos, hogy miként emelkedik majd a fizetésük az ilyen alapellátó praxisokban dolgozó szakdolgozóknak, mint például az asszisztensek. És azt sem tudni, hogy pontosan mikortól lesz a háziorvosok számláján is a megemelt bér.

Még a Magyar Orvosi Kamara számára sem volt tiszta a bejelentés, ezért levelet is írtak az Emmit vezető Kásler Miklósnak és az egészségügy átalakításában kulcsszerepet játszó Pintér Sándor belügyminiszternek. Felhívták a figyelmüket arra, hogy a tavaly év végén elfogadott új orvosi bértáblában egy szó sincs arról, hogy különbséget tennének az házi- és fogorvosok között az alapján, hogy praxisközösségbe tartoznak vagy sem. Szerintük Gulyás Gergely által csütörtökön bejelentett bérfejlesztési modell sérti a szektorsemleges finanszírozás elvét és előreláthatólag komoly bérfeszültséget okoz az önkormányzati és egyéni praxisokban dolgozók körében.

A MOK hiányolja a bejelentésből az alapellátó fogorvosok béremelésének mikéntjét, illetve az alapellátás szakdolgozóinak béremelésére vonatkozó információkat is.

A teljes információ

hirdetés

Könyveink