hirdetés
hirdetés
2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés

Alábecsült kalóriák

Az amerikai gyermekek egyharmada túlsúlyos vagy kövér és ez nem is csoda, mivel a gyorsétteremben a tizenévesek 80 százaléka sokkal kevesebbnek gondolja a tányérjába kerülő kalóriát, mint az oda helyezett ételek tényleges kalória tartalma. Jason Block és munkatársainak vizsgálati eredményei nagy feltűnést keltettek az elhízás kérdéseivel foglalkozó Obesity 2011 kongresszuson.

A Harvard Egyetem munkacsoportja négy amerikai nagyváros tíz gyorséttermében az ifjú vásárlókat kérdezte meg. Valamennyi színhelyen háromszor jártak, így összesen 120 látogatást tettek az étteremláncokban. Megkérdezték 547 ifjú - átlagosan 16 éves - vendégtől, mit rendelt és mit gondol arról, hogy az általa kért ételek hány kalóriát jelentenek. Az ifjak rendelte ételek átlagos kalóriatartalma 746 volt, de a résztvevők 28 százaléka ezer kalóriánál többet kért magának.

Ez nem meglepő, mert a megkérdezettek 30 százaléka legalább 500 kalóriával kevesebbnek gondolta az általa fogyasztott ételek kalóriaértékét. Az amerikai tizenéveseknek csupán 14 százaléka vette észre az étteremben található kalóriainformációt és még kevesebb, három százalék nézte meg ezeket az adatokat, mielőtt ennivalóját megrendelte.

A kutatók emlékeztették a kongresszus résztvevőit, hogy hasonló vizsgálat már történt New York városában is: ott is a megkérdezetteknek csupán kilenc százaléka használta a kitett kalóriaismertetőket ebédjének vagy vacsorájának összeállításakor. A mostani tanulmány során az ezer kalóriánál többet rendelők átlagosan 350 kalóriával alábecsülték azt, amit megenni szándékoztak.

Voltak, akik 1500 kalóriánál is többre vágytak. Ők általában 700 kalóriát tévedtek rendeléskor. A kutatók azt is megkérdezték, hogy hány kalóriára van szükség a jó egészséghez naponta. A tizenévesek 68 százaléka elméletileg pontosan tudta a helyes értéket, 23 százalék kevesebbre gondolt, 9 kilenc százalék pedig többet tippelt. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az éttermekben világossá kell tenni a vendégek számára, hogy az átlagos napi kalóriaszükséglet 2000 kalória.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink