hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Aktuális

Új főigazgató a WHO-nál
November 9-én a kínai Margaret Chant, a madárinfluenza és a SARS elleni küzdelem szakértőjét választották az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának. Az új vezető elsősorban a nők és az afrikaiak egészségi állapotán szeretne javítani. Az 59 éves hongkongi asszony a szükséges kétharmados arányt meghaladva, 193-ból 150 vokssal, ellenszavazat nélkül lett a 3,3 milliárd dollárból gazdálkodó szervezet első embere.
Magyar Hírlap
Eljárás Magyarországgal szemben
Elfogadhatatlannak tartja az uniós direktívát az Egészségügyi Minisztérium, ezért egyelőre nem kíván reagálni arra, hogy az Európai Bizottság jogsértési eljárást kezdeményezett Magyarország és huszonkét másik tagállam ellen. Az eljárást azért indították, mert az érintett országok nem hajlandók az egészségügyi dolgozók ügyeletét munkaidőnek elismerni és ennek megfelelően honorálni. A Legfelsőbb Bíróság augusztusi ítéletében már kimondta: Magyarországon is munkaidőnek számít az ügyelet. A Vas Megyei Bíróságon pedig a soproni kórház orvosainak kártérítésre vonatkozó követeléseit is jogosnak találták.
Magyar Hírlap
Nem lesz házipénztáradó
Alkotmányellenes a házipénztáradó, mivel a házipénztári készpénzállomány nem tekinthető az arányos közteherviselés alapját képező jövedelemnek, illetve vagyonnak – állapította meg az Alkotmánybíróság. A testület ezért megsemmisítette az erről rendelkező jogszabályt, így az nem lép hatályba.
MTI
Extenzív rezisztenciájú tbc-törzs
A gyógyszerrezisztens tbc-baktériumok egyre növekvő terjedését és egy minden ismert gyógyszernek ellenálló új törzstípus megjelenését észlelte az egyesült államokbeli Szövetségi Közegészségtani Központok (Centers for Disease Control and Prevention), valamint az Egészségügyi Világszervezet által 2000 és 2004 között végzett felmérés. A több gyógyszernek ellenálló (multidrug- rezisztens, MDR) törzsek csoportján belül világszerte megjelent egy úgynevezett extenzív rezisztenciájú (XDR) forma, amely már nemcsak az első vonalbeli két szernek, hanem a legfontosabb 4 második vonalbeli, egyébként csak a rezisztens megbetegedések kezelésére alkalmazott antituberkulotikumok hatásának is ellenáll. Magyarországon három esetről tudnak a szakemberek, járványtól nem kell tartani. A betegség ma kezelhetetlen, így a hangsúlyt a prevencióra kell helyezni – mondta a sajtótájékoztatón dr. Strausz János, az Országos Korányi TBC- és Pulmonológiai Intézet igazgatója.
Medical Tribune
Külön úton járnak a kanizsaiak
Kilépett az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetéből (EDDSZ) és önálló szervezetet alakított a nagykanizsai kórház 480 dolgozója. Döntésüket azzal indokolták, hogy nem értenek egyet Cser Ágnes elnök szereptévesztő érdekvédelmi politikájával. A kórház dolgozói feleslegesnek tartották, hogy az EDDSZ-en belül tiltakozzanak az elnök vezetési stílusa ellen, mivel szerintük a szakszervezetben antidemokratikus módon egy kézben összpontosul a hatalom. Keresztesiné Rajnai Zsuzsa, a 480 tagot tömörítő Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének vezetője szerint nem tartható, hogy az ágazatot érintő döntés-előkészítés idején az EDDSZ hallgat, majd a döntések után fenyegető szórólapokat osztogat. Az új érdekvédelmi szervezet elnöke szerint „egyenesen durva és valamiféle hatalommániás szereptévesztés egy kormány lemondását követelni”. Meggyőződése, hogy egy szakszervezetnek és vezetőjének tárgyalások útján kell a tagok érdekeit képviselnie, küzdve az ésszerű kompromisszumokért, nem pedig politikai síkra terelni az érdekvédelem ügyét.
Magyar Hírlap
Kitüntetések Budapesten
A Főváros Napján magas szintű vezetői tevékenysége, valamint sikeres szakmai munkája elismeréseként mások mellett Pro Urbe Budapestért díjban részesült dr. Golub Iván, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója. Budapestért díjat kapott dr. Muszbek Katalin igazgató főorvos a Magyar Hospice Alapítvány megteremtésében, működtetésében, fejlesztésében vállalt meghatározó szerepéért, valamint dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Erzsébet Kórházának osztályvezető főorvosa a hajléktalanok, szenvedélybetegek, belgyógyászati balesetet szenvedők körében végzett gyógyító munkájáért, magas szintű felvilágosító, tanácsadó tevékenységéért.
Medical Tribune
Meghátráltak a lázadók
November elsejéig a háziorvosok 96 százaléka, 6539 orvos küldte meg a korábban kifogásolt betegforgalmi adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak – közölte az Egészségügyi Minisztérium. A háziorvosok adatvédelmi és etikai aggályokra hivatkozva meg akarták tagadni az adatszolgáltatást. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy vélte: a többség azért döntött inkább az adatvédelmi törvény megsértése mellett, mert az információküldés elmulasztása esetére a tárca szankciókat helyezett kilátásba.
Origo
Kevés a csontvelődonor
Hazánkban csak negyedannyi csontvelődonor van, mint amenynyire szükség lenne. A Magyar Csontvelődonor Regiszter 1992 óta a Bone Marrow Donors Worldwide nemzetközi szervezet teljes jogú tagja, vagyis egy világméretű adatbázisban is kereshetnek donorokat a magyar betegek számára. Legnagyobb valószínűséggel mégis a beteg saját etnikai csoportján belül lehet donort találni, ugyanis a kiválasztás alapját jelentő egyedi HLA típus öröklött. A három hazai csontvelőtranszplantációs centrumot kiszolgáló hazai regiszter által nyilvántartott donorok száma 5 000 körüli, pedig a nemzetközi arányokat tekintve hozzávetőlegesen 20 000-re lenne szükség. Ennek érdekében csontvelődonor-toborzó program indul a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében. Első lépésben az Országos Vérellátó Szolgálat állomásain dolgozók továbbképzése történik meg.
Medical Tribune
Ígéretes AIDS-génterápia
Az első tesztek szerint eredményesen kezelhetők a többféle antiretrovirális kezelésre sem reagáló HIV-fertőzöttek a vírus egy genetikailag módosított változatával. A pennsylvaniai egyetem kutatói a betegek saját T-sejtjeit a HIV vírus szaporodását gátló antiszenz RNS-t is hordozó vírussal fertőzték meg, majd az így módosított T-sejteknek a normális sejtmenynyiség 2–10 százalékát kitevő koncentrációját egyszeri infúzióval visszajuttatták a vérbe. A vizsgálat célja elsősorban az volt, hogy felmérjék az eljárás megvalósíthatóságát és biztonságosságát. A kezelés eredményeként a vizsgálat kilenc hónapja alatt a betegek vírusterhelése stabil maradt vagy mértékben csökkent. A génmódosított sejteket hónapokon át ki lehetett mutatni a betegekben.
BBC News
Sólyom László kegyelmet adott
Az államfő kegyelmet adott a szentesi kórház csalás miatt elítélt egykori vezetőjének, s az intézmény főorvosának büntetését is mérsékelte. A többek között csalásban és magánokirat-hamisításban bűnösnek talált Geönczeöl Tibor szentesi osztályvezető főorvosnak három helyett egy évre kell börtönbe vonulnia. A társtettesként elítélt Kovács Ágnesnek, az intézmény korábbi főigazgatójának, a Kórházszövetség egykori elnökének másfél éves letöltendő szabadságvesztését két év felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta Sólyom László. A kegyelmi határozat nem érinti az elítéltek közügyektől való eltiltását, valamint a kirótt pénzbüntetéseket: a volt osztályvezető főorvosnak hat, Kovács Ágnesnek kétmillió forintot kell fizetnie.
Weborvos
Eladták a labor kft.-t
Eladták az ÁNTSZ Laboratórium Korlátolt Felelősségű Társaságot, amelynek márciustól az Euro- Labor Invest Kft. a tulajdonosa. A céget még 2004-ben hozták létre a szolgálat 30, szolgáltató feladatot ellátó laboratóriumából. A szolgálat megmaradt 12 laboratóriuma tevékenysége 80 százalékát külső megrendelésre végzi. Mivel továbbra is veszteségesek, felmerült, hogy a megmaradt regionális laborok működtetési jogát is közreműködőnek adják át.
Medical Tribune

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés