hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Ahol a gyűlölet keletkezik

Brit kutatók fMRI-vizsgálatokkal felfedezték, mely agyterületek aktívak, amikor az emberek szenvedélyesen gyűlölnek. A gyűlölet más agyterületeket aktivizál, mint a hasonló érzelmek – félelem, düh – azonban két agyterületen is osztozik a szerelemmel.

Semir Zeki és John Romaya, a londoni University College két idegkutatója a PLoS One című folyóiratban publikálták tanulmányukat.
A gyűlöletnél és a romantikus érzelmeknél egyaránt a nagyagy belsejében található úgynevezett putamen és insula ingerülete figyelhető meg.
„A putamen a mozgatórégiókkal van kapcsolatban” – magyarázta Zeki. Ennek az agykérgi területnek az aktiválódását azonban nem csak akkor figyelték meg a tudósok, amikor gyűlölt ellenség bukkant fel, hanem akkor is, ha a szeretett személy körül megjelent egy rivális. Zeki és kollégái szerint a terület aktiválása egy lehetséges támadást vagy menekülést készít elő.
Az insula a nyugtalanító ingerekre reagál. „A szeretett és a gyűlölt arcok egyaránt lehetnek nyugtalanítóak” – mondta Zeki. A putamenen és az insulán kívül a gyűlölet még az agresszióval kapcsolatos agyterületeket is aktiválja.
A kutatók a mágneses rezonancia vizsgálati módszerével elemezték 17 résztvevő agyi aktivitását, miközben azok egy általuk gyűlölt ember fényképét nézték. A legtöbb esetben volt szeretőkről, illetve munkahelyi vetélytársakról volt szó. Összehasonlításul a kísérleti alanyoknak semleges személyek fényképei szolgáltak.
A kísérlet előtt a kutatók minden egyes résztvevő gyűlöletét egy nullától hetvenkettőig terjedő skálán értékelték. Ha az alanyok eszerint gyűlölettel telinek bizonyultak, az ezt követő agyszkennelés során is különösen aktívnak mutatkoztak a megfelelő területek. Zeki szerint ez akár a bűnügyek indítékainak megítélésében is segíthet.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink