hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Agyrázkódás után elengedhetetlen az utánkövetés

A trauma-centrumokban ellátott agyrázkódásos betegek több mint fele esetében nem történik utánkövetés, holott a traumatikus agyi sérülések esetében megnő a neurodegeneratív és pszichiátriai zavarok kialakulásának esélye, írja a JAMA Network Open tanulmánya.

Az agyrázkódás vagy enyhe fokú traumatikus agyi sérülés miatt sürgősségi osztályon ápolt betegek mindössze 44%-a találkozik orvossal vagy más egészségügyi személyzettel  a kórházból való hazabocsátást követő három hónapon belül, állapítja meg Seth Seabury és munkatársainak vizsgálata (Assessment of Follow-up Care After Emergency Department Presentation for Mild Traumatic Brain Injury and Concussion; Results From the TRACK-TBI Study, JAMA Network Open). Mindez azért is figyelemfelkeltő eredmény, nyilatkozták a kutatók, mivel az elmúlt években egyre több vizsgálat jut arra a következtetésre, hogy traumatikus agyi sérülések után megnő a neurodegeneratív és pszichiátriai zavarok kialakulásának esélye, így a múlt hónapban egy-egy tanulmány összefüggést talált az agyrázkódás és a Parkinson-kór, illetve az agyrázkódás és a demencia kockázata között is (Raquel Gardner és munkatársai: Mild TBI and risk of Parkinson disease, Neurology, illetve Deborah Barnes és munkatársai: Association of Mild Traumatic Brain Injury With and Without Loss of Consciousness With Dementia in US Military Veterans, JAMA Neurology).

A kutatók szerint túl szűk látókörrel tekintünk az agyrázkódásra, és sokan képzelik azt, hogy a traumatikus agyi sérülés csak a profi atléták vagy a futballjátékosok problémája, holott mindenki leeshet a bicikliről vagy a lépcsőn, és agyrázkódást szenvedhet el, így nem meglepő, hogy az USA-ban a becslések szerint évente 3,2-5,3 millió agyrázkódás történik, amelyek 2,8 millió esetben igényelnek sürgősségi ellátást. Az indirekt költségekkel együtt ellátásuk 76 milliárd dollárt emészt fel.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Seabury és munkatársai szerint eredményük arra utal, hogy egyenesen közegészségügyi krízis van kibontakozóban; ha az orvosok ugyanilyen mértékben hanyagolnák el a sürgősségi osztályokat diabétesszel vagy szívbetegséggel felkeresők utánkövetését, megsokszorozódnának a műhibaperek, teszik hozzá. Mint kifejtik: az „enyhe fokú traumatikus agyi sérülés” megnevezés félrevezető lehet: az agyrázkódás után szignifikáns mértékben maradhatnak vissza tünetek, pl. migrén, kognitív és érzelmi problémák, látás- vagy memóriavesztés, személyiségzavar.

A kutatók az USA 18 vezető trauma-központjának adatait elemezték, és közel 3000 (18 évesnél idősebb, átlagéletkor: 40 év, 65% férfi) pácienst vontak be a vizsgálatba 2014 februárja és 2016 augusztusa között. Az adatok többek között tartalmazták a CT-eredményeket, a sérülés jellegzetességeit, a beteg Glasgow kóma pontszámát a kórházba való felvételkor; a sérülés oka 59%-ban közúti baleset, 24%-ban esés volt. A betegek kérdőíveket is kitöltöttek az utánkövetésük során kapott ellátással kapcsolatban 2 héttel, illetve 3 hónappal a hazabocsátásuk után.

A betegek 28%-a esetében mutatott a CT-felvétel agyi sérülésre utaló léziót, azonban még ezeknek a betegeknek is csak a 60%-át látta orvos vagy egészségügyi szakszemélyzet a hazabocsátásuk utáni három hónapon belül.

A betegek 34%-a esetében jelentkezett három hónappal a hazabocsátás után három vagy több közepes vagy súlyos fokú agyrázkódást követő tünet, amelyeket egészségügyi szakszemélyzetnek kellett volna vizsgálnia, azonban e betegeknek mindössze 52%-a vett részt utánkövetésen, volt jelen akár egyetlen kontrollvizsgálaton.

A betegek mindössze felét engedték úgy haza a kórházból, hogy írásos tájékoztatást kapott, milyen tünetek jelentkezése esetén jelenjen meg orvosánál; a kutatók szerint mind a betegek, mind az orvosok tudatosságát növelni kell azzal kapcsolatban, hogy milyen tünetek jelenhetnek meg az agyrázkódás hosszú távú szövődményeként.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink