hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ágymizéria Debrecenben is

Új ágyakat állított be a gyermekeik mellett tartózkodó szülőknek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, írja a Magyar Nemzet. A hvg.hu szerint Debrecenben sem kellettek a felajánlott ágyak.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a napokban új ágyakat állított be a gyermekeik mellett tartózkodó szülők számára. Ezek a szűkösebb helyiségekben is elférnek úgy, hogy az ápolók és orvosok munkáját nem akadályozzák – közölte a kórház vezetőségének közleménye alapján a Magyar Nemzet.

Az intézet három civil csoport, a Segítség Közvetítők, az Anyák az anyákért és a Magyar anyák petíciójára reagált. A vezetőség hangsúlyozta: a hozzátartozók továbbra is ingyen vehetik igénybe az ágyakat. Megjegyezték azt is, hogy tavaly 8683 anya összesen 29 268 ápolási napot töltött el gyermeke mellett kórházukban.

A szülők bent tartózkodása és az ágyak körüli vita akkor lobbant fel, amikor megjelent Székely László ombudsman jelentése, amely szerint több intézményben is aggályos korlátozásokat alkalmaznak a szülők elhelyezésében, majd Orosvári Zsolt adománygyűjtést szervezett Ágyat az anyukáknak címmel, miután azt tapasztalta, hogy a kórházban, ahol lányát ápolták, az édesanyák egy része a földön vagy a székeken tud csak aludni. Azóta az említett civil szervezetek az aláírásgyűjtésen kívül egy flashmobot is szerveztek a Heim Pál kórház elé, az intézmény ugyanis nem fogadta el a szülőktől kapott ágyakat, indoklásuk szerint azért, mert azok higiéniai és betegbiztonsági szempontból nem feleltek meg.

A szülők elhelyezésének végleges megoldását a kórház vezetősége abban látja, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ hamarosan az intézményüknek is további ágyakat biztosít.

De nem csak a budapesti Heim Pál kórháznak nem felelnek meg azok a több mint ötven intézményben sikerrel használt összecsukható ágyak, amelyeket az "Ágyat az anyukáknak" mozgalmat elindító Orosvári Zsolték ajánlottak fel az intézményeknek, hanem a Debreceni Gyermekklinikának sem, írta a hvg.hu.

„Köszönettel fogadtuk azt a 20 darab összecsukható ágyat, amelyet az Anyák az Anyákért Alapítvány adományozott 2018. december 19-én a Debreceni Gyerekgyógyászati Klinika részére. Ezen ágyak hozzásegítenek minket ahhoz, hogy még jobb és komfortosabb elhelyezést tudjunk biztosítani a beteg gyermekeiket kísérő édesanyák számára” – írta február 25-én az Anyák az Anyákért Alapítványnak dr. Veres Gábor, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Felvetődhet persze a kérdés, hogy a kórházvezető miért február végén köszönte meg a még karácsony előtt kapott az fekvőhelyeket. A válasz egyszerű: az ágyadományozási akciót még november elindító (azóta be is fejező) Orosvári Zsolt és a lebonyolításban segítő Anyák az Anyákért Alapítvány a hónap közepén levélben kért magyarázatot az intézménytől, hogy miért nem kerültek ki az átadott ágyak a gyógyító osztályokra, a gyerekeiket kísérő szülők ugyanis arra panaszkodtak, hogy továbbra is a földön kénytelenek aludni a kórtermekben. Erre az érdeklődésre írta – magyarázat helyett – a fenti köszönőlevelet az igazgató, így Orosvári Zsolték abban bíztak, hogy hamarosan ott is birtokba vehetik a szülők a fekvőhelyeket.

De nem így lett. A kórházból még a hét elején is az ágyak hiányára és méltatlan körülményekre panaszkodtak a székeken kucorogva éjszakázó anyukák, az intézmény igazgatója szerdán pedig kerek perec azt írta a hvg.hu (egyébként két héttel korábbi) megkeresésére, hogy a gyermekklinika kórtermeiben nem tudják használni az adományágyakat, ezért az épülethez tartozó kismamaszállóban helyezték el őket.

(forrás: Magyar Nemzet, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink