hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Agyi pacemaker

A Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján és Neurológiai Klinikáján a világon az elsők között kezdték alkalmazni a Mély Agyi Stimuláció (DBS) -kezelést epilepsziára. 

Új sebészeti eljárással, a világon az elsők között, mély agyi stimulációs eszközt (agyi pacemakert) ültettek be a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján és Neurológiai Klinikáján epilepszia kezelésére. Az eszköz új terápiás lehetőség a megközelítőleg 60.000 magyarországi epilepsziás beteg jelentős részének.

A Mély Agyi Stimuláció (DBS) Terápiája – egy neurostimulátort alkalmaz, mely szigorúan szabályozott elektromos impulzusokkal ingerli az agy egy precízen célzott területét. A DBS klinikailag bizonyított eljárás, jelentősen csökkenti a görcsrohamok gyakoriságát – beleértve a legsúlyosabb rohamokat is – a gyógyszeres kezelésnek ellenálló, részleges görcsrohamokkal járó epilepsziában szenvedő felnőttek esetében. Az epilepszia kezelésében a görcsrohamok megszüntetése mellett fontos, hogy a kezelés pozitív hatást fejtsen ki a beteg munkaképességére, és a beteg munkát vállalhasson, tanulhasson. Továbbá lényeges, hogy a kezelés milyen hatással van a beteg fizikai és mentális funkcióira, viselkedésére, illetve a beteg és környezete életminőségére.

A DBS célzottan stimulál egy agyterületet, a talamusz elülső magcsoportját. A talamusz, melyet az agy központi ingerülettovábbító állomásának tekintenek, szorosan kapcsolódik az agy azon részeihez, ahol a rohamok kezdődnek. Kutatások igazolják, hogy ennek a területnek a stimulálása csökkenti a rohamok gyakoriságát.

A DBS a gyógyszeres kezelésnek ellenálló, másodlagosan generalizált vagy részleges görcsrohamokkal járó epilepsziában szenvedő felnőttek esetében javallott kiegészítő kezelés, amely csökkenti a rohamok számát. A másodlagosan generalizált epilepszia során az agy kis és jól meghatározott területéről induló roham az agy többi területére is átterjed, eszméletvesztést és az egész testen észlelhető görcsrohamot okozva. A DBS-beültetés során különleges képalkotási eljárással figyelik a beteg agyát, hogy lokalizálják a stimulálandó agyterületet, ahová vékony, szigetelt elektródákat helyeznek be, és ezeket külső hosszabbító-vezetékekkel csatlakoztatják a neurostimulátorhoz, melyet általában a beteg mellkasába, a bőr alá ültetnek be.

Az epilepsziában szenvedő betegek jelentős részének szüksége lenne a DBS-kezelésre, amelyet a gyártó Medtronic-kal együttműködésben majdnem párhuzamosan 20 magas színvonalú európai klinikai központban kezdenek meg, többek között a Pécsi Tudományegyetemen is. Magyarország az elsők között van a világon, ahol ezt az eljárást epilepszia kezelésére használni kezdik.

Az első hazai beavatkozást dr. Balás István végezte, a betegek előkészítése és kiválasztása dr. Janszky József feladata volt. Mindketten nemzetközileg elismert szakemberek ezen a területen. Dr. Balás István már több mint 150 mély agyi stimulációs beavatkozást végzett, és közel 300 mély agyi elektródát ültetett be, továbbá európai szinten is az egyik legtapasztaltabb sebész ezen a területen. Dr. Janszky József nemzetközileg elismert epileptológus, aki néhány év alatt megszervezte a Pécsi Tudományegyetem epilepszia-sebészeti programját. Ezt megelőzően évekig Bielefeld-Bethelben dolgozott, amely a világ egyik legismertebb intézete az epileptológia területén.

Két betegen hajtottunk végre sikeres beültetést, és az eddigi adatok alapján elmondható, hogy mindkét beteg jól van, aktív kezelésük áprilisban kezdődik el. A műtétet követő ellenőrző vizsgálatok az elektródák helyzetének tökéletes pozícióját mutatták. A jövő hónapban egy újabb beteg vár műtétre, aki nagy várakozásokkal tekint a műtét elé.” – mondták el az orvosok a beavatkozás kapcsán.

A SANTE vizsgálat során a DBS hatékonyságát mérték fel. Két év elteltével a betegek a görcsrohamok gyakoriságának 56 százalékos medián csökkenését tapasztalták a kiinduláshoz képest (n=81). A beültetésen átesett betegek 13 százaléka hat hónapig, vagy ennél is hosszabb ideig nem tapasztalt görcsrohamokat. Az átlagos havi görcsrohamok száma a kezelést megelőzően meghaladta a 18-at. Egy évvel a kezelés után a betegek arról számoltak be, hogy a rohamok kevésbé intenzívek, és javult az életminőségük, amelynek köszönhetően sokkal könnyebben együtt tudnak élni az epilepsziával, és sokkal függetlenebbnek érzik magukat.

A vizsgálatban 8,2 százalék (110 betegből 9) volt a nem kívánt hatások aránya, melyek nagy része spontán vagy a stimulációs paraméterek megváltoztatásával elmúlt. A leggyakoribb ilyen nem kívánt hatások voltak, hogy az elektródák nem a stimulálandó területre kerültek beültetésre (8%), illetve, hogy a beültetett eszköz körül fertőzés alakult ki (7%). Nem történt az eszközzel kapcsolatos haláleset, illetve az epilepszia által kiváltott hírtelen halál előfordulása (SUDEP) megegyezett a súlyos epilepsziában szenvedő betegek azonos méretű populációjában tapasztalható aránnyal. A DBS mellékhatásai nem állandóak, és általában az idő előrehaladtával teljesen megszűnnek. A leggyakoribb mellékhatás a végtagbizsergés (parasztézia), mely a beültetésen átesett betegek 18 százalékát érintette. Ez a legtöbb esetben a stimulátor újraprogramozásával megszűnt. A Medtronic DBS Terápián áteső betegek depresszióról és memóriakárosodásról számoltak be, azonban közvetlen összefüggés nem állapítható meg.

A DBS a Medtronic orvosi műszergyártó cég technológiája, melyet elsőként a Parkison-kórral kapcsolatos mozgásszervi rendellenességek esetében alkalmaztak; ennek keretében világszerte több mint 80.000 beteg részesült a kezelésben 20 évvel ezelőtti bevezetése óta.

A DBS Európában 1993 óta engedélyezett kezelés, amikor a mély agyi stimulációt elsőként az esszenciális remegés kezelésére hagyták jóvá. Azóta a DBS megkapta a CE jelzést (az Európai Unió által kiadott termékminősítést) a Parkinson-kór (1998), az elsődleges disztónia (2003) a kényszerbetegség (2009), és legújabban az epilepszia (2010) kezelésére is.

“A Medtronic folyamatosan fejleszti a DBS-terápiát, hogy minél több betegség kezelésére megoldást nyújtson. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy Magyarországon a világon az elsők között alkalmazzák ezt a valóban korszerű technológiát epilepsziás betegeken, akiket az eddigi módszerekkel nem lehetett kezelni” – mondta Tamás Viktor, a Medtronic Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Ajánlott szakcikkek:

Fisher R, Salanova V, Witt T, és mások: Az elülső thalamus nucleus elektromos stimulációja részleges görcsrohamokkal járó epilepszia kezelésében. Epilepsia, 51(5):906-907, 2010

Kerrigan JF, Litt B, Fisher RS, Cranstoun S, French JA, Blum DE, Dichter M, Shetter A, Baltuch G, Jaggi J, Krone S, Brodie M, Rise M, Graves N. Az elülső thalamus nucleus elektromos stimulációja a gyógyszeres kezelésre nem megfelelően reagáló epilepszia kezelésére. Epilepsia 45(2004):346-354.

Forrás: a Pécsi Tudományegyetem sajtóközleménye

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés