hirdetés
2022. július. 05., kedd - Emese, Sarolta.
hirdetés

Egészségpolitika

A WHO szerint egyelőre marad a járvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese szerint korai még a világméretű influenzajárvány végéről beszélni, mivel a betegség továbbra is gyors ütemben terjed az északi féltekén.
Fukuda Keidzsi, a világszervezet influenza szakértője csütörtökön a WHO genfi székhelyén elmondta: bár Észak-Amerikában a járvány már túljutott a csúcspontján, Európa bizonyos térségeiben, valamint Közép-Ázsiában változatlanul gyors ütemben terjed a H1N1 vírus. A járvány eddig csaknem tízezer ember halálát okozta világszerte.

A japán szakértő szerint az új influenza terjedésének súlypontja jelenleg Franciaország, Csehország, Svájc, Kazahsztán, Kirgizisztán és Oroszország. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az új influenza első hullámát egy második követheti, mivel a vírus a korábbi járványokhoz képest hihetetlenül korán kezdett terjedni a hideg időszak elején.

A WHO vakcina-szállítmányokkal siet az új vírus által fenyegetett legszegényebb országok segítségére - jelentették be Londonban. Eszerint Afganisztán, Azerbajdzsán, Mongólia és további 32 szegény ország kap „heteken belül" oltóanyagot a világszervezettől. Az érintett országok közül elsőként az északi féltekén találhatók részesülnek a vakcinából, mivel ott a járvány nagyobb méretű, mint a déli félgömbön.

MTI

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink