hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Dinamikus döntéstámogatás

A döntéstámogató szoftver lehetővé teszi, hogy minden terápiaváltáskor segítsék a betegeket a választásban, derül ki a Daganatok.hu írásából.

A folyamatosan változó terápiás környezetben segít eligazodni az Oncompass dinamikus döntéstámogatási rendszere. "A már zajló onkológiai kezelések esetén arról nyújtunk tudományos publikációk alapján információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban. Ezek az információk könnyen használhatóak, hiszen a szoftver – a tudományos evidenciák és egy standardizált algoritmus alapján – összeadja és egy konkrét evidenciaértéket rendel az egyes hatóanyagokhoz aszerint, hogy a beteg molekuláris diagnosztikai profilja – vagyis a daganatban azonosított mutációi – milyen kapcsolatot mutat a már forgalomban lévő vagy klinikai vizsgálatokban tesztelt hatóanyagokkal" – mondja a kezelőorvosok döntését segítő rendszer alapjairól az az Oncompass Medicine tudományos igazgatója, dr. Peták István.

A különféle célzott kezelések szoftver által megállapított evidenciaértékei ezután összehasonlíthatóak és egy objektív fogódzót adnak a kezelőorvosnak. Ennek alapján az onkoteam még személyre szabottabb kezelési stratégiát tud javasolni. "A molekuláris információ többféleképpen hasznosulhat: amennyiben több hatékony, standard protokoll szerinti kezelés is elérhető az adott betegségben, akkor ezek közül nagyobb biztonsággal lehet kiválasztani az adott beteg számára legmegfelelőbbet. Dönteni lehet többféle célzott kezelés vagy célzott kezelés és kemoterápia között is. Az is egy fontos döntés továbbá, hogy érdemes-e a betegnek klinikai vizsgálatban való részvételt javasolni. Sokszor a beteg ugyanazt a kezelést fogja kapni, mint amit az általunk pluszban adott molekuláris információk nélkül is kapott volna, hiszen lehet olyan molekuláris genetikai profilja a daganatnak, ami alapján pont a már egyébként is tervezett kezelés a legjobb választás a beteg számára" - ismerteti a döntéstámogatási elemzés lehetséges kimeneteleit dr. Peták.

Bővebben a Daganatok.hu portálon.

 

(forrás: Daganatok.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés