hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Táplálkozás

A tejfogyasztás meghosszabítja az életet?

Bár manapság sokan kerülik a tejtermékeket a magas koleszterinszintjük miatt, egy nemrég közzétett tanulmány szerint a gyermekkori tejfogyasztás meghosszabbítja az életet.

Egy '30-as évekbeli vizsgálat alanyainak 65 éves utómegfigyelése alapján állapították meg most kutatók, hogy a nagy tej-, sajt- és vajfogyasztás egyáltalán nem okozott több szív- és érrendszeri megbetegedést. Sőt, ellenkezőleg: azok közül, akik gyerekkorukban sok kálciumban dús tejterméket fogyasztottak, kevesebben haltak meg agyvérzésben.

A szívbetegségek kockázati tényezőinek egy része már gyerekkorban megjelenik, de vita van abban a kérdésben, hogy a gyerekkori tejfogyasztás árt-e vagy használ. Egyes vélemények szerint a magas zsírtartalmú tejtermékek hozzájárulnak az időskori szívproblémákhoz.

Az eredeti kutatásba, a 30-as évek végén 1300 skóciai és walesi családot vontak be. Most újra megvizsgáltak 4374 olyan személyt, aki annak idején gyerekként tagja volt a megfigyelt csoportnak.

2005-re az 1930-as években megfigyelt gyerekek 34 százaléka már nem élt, ez 1468 fő. Közülük 378 szívkoszorúér-betegségben, 121 pedig agyvérzésben halt meg.

Nem találtak összefüggést a tejtermékfogyasztás és e két halálok között.

Viszont meglepő módon a gyerekkori magas kálciumfogyasztás (főleg tejtermék formájában) és az alacsonyabb agyvérzési ráta között van összefüggés.

Sőt, általában minden kategóriában alacsonyabb volt a halálozási ráta azoknál, akik gyerekkorukban sok tejterméket, illetve kálciumban gazdag ételt fogyasztottak.

A tanulmány szerzői azonban felhívják a figyelmet, hogy további kutatásokra van szükség, mert az eredményekben egyéb tényezők is közrejátszhattak, mint például a jövedelmi viszonyok és a foglalkozás.

Az új vizsgálatot az ausztráliai Queenslandi Orvostudományi Kutatóintézet kutatójának, Jolieke van der Polsnak a vezetésével végezték. A tanulmány a British Medical Journalben jelent meg.

HírTV

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés