hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

A tárca kész a maga szűrési tervével

Társadalmi vitát tartanak az egészségügyi államtitkárság által bevezetni kívánt nemzeti szűrőprogramokról - mondta Szócska Miklós kedden, Budapesten újságíróknak.

Az egészségügyért felelős államtitkárság a szakmai kollégiumokkal és a háttérintézményekkel közösen dolgozta ki azt a tervet, amelynek célja, hogy minél előbb országossá terjesszék ki a szervezett szűrővizsgálatokat. Több megyében folynak már például vastagbélszűrések a háziorvosok önkéntes részvételével, de kiemelt projekt lesz az is, hogy az ötezer lakosúnál kisebb településeken a védőnők is elvégezhessék a méhnyakszűrést - ismertette. A végső cél összekötni a különböző népegészségügyi szűrési adatokat az egészségbiztosítási pénztár adatbázisával - tette hozzá.

Szócska Miklós szerint fontos tudatosítani az emberekben, hogy mely életkorban, milyen szűrések ajánlottak, és azokat hol lehet elvégeztetni. Az államtitkárság által összeállított tervezet szerint egyebek között 21 és 65 éves kor között évente végeznék el az általános fizikai vizsgálatot a háziorvosnál, ötévente pedig a részletes vizsgálatot. Általános laboratóriumi vizsgálatot 21-39 éves kor között ötévente, 40-65 éves kor között kétévente lehetne végeztetni háziorvosi beutalóval. A táblázat szerint vastagbélszűrést 50 éves kortól kétévente, fogászati szűrést és gondozást - életkortól függetlenül - évente rendelnének el.

A méhnyakszűrést 25-65 év között háromévente végeznék, emlőszűrésre pedig 45 éves kortól 65 éves korig kétévente lenne lehetőség.

Az államtitkárság az újszülötteknél teljes körű fizikális, ideggyógyászati, érzékszervi, fejlődési és tápláltsági felmérést, valamint a mozgásszervek és a veleszületett anyagcsere-betegségek szűrését javasolja, ezt a szülészeti-újszülött osztály vagy a gyermekgyógyász, otthonszülés esetén pedig a közreműködő gyermekgyógyász szakorvos végezné. A vizsgálatsort megismételnék 1, 3 és 6 hónapos korban is, már a házi gyermekorvos bevonásával.

Az 1-6 éves korosztálynál többek között a pszichés, mozgás-, értelmi, szociális és beszédfejlődés követését, továbbá a magatartásproblémák feltárását emelték ki, amely a védőnő feladatkörébe tartozna. A pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente kellene elvégezni. A szív- és érrendszeri állapotfelmérés 16 éves korban az iskolaorvos feladata lenne.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.