hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

A T-sejtek aktiválásának új lehetőségét fedezték fel

A daganatos és autoimmun betegségek elleni védekezésben meghatározó szerepet játszó T-sejtek aktiválásának és csendesítésének új módszerét fedezték fel kanadai kutatók, miután rájöttek, hogy a BH4 (tetrahidrobiopterin) milyen szerepet játszik az immunválasz kiváltásában.

A Canada 150 Research és a Harvard Medical School neurobiológus kutatói a Nature-ben publikált cikkükben ismertették felfedezésüket a BH4 molekulának a T-sejtek aktivációs mechanizmusában betöltött szerepéről.

A T-sejtek az immunrendszer katonái: folyamatosan járőröznek a szervezetben olyan sejtekre vadászva, amelyek kórokozókkal fertőzöttek, vagy amelyek a normálistól eltérőek, és daganattá fejlődhetnek. Ha rátalálnak egy ilyen sejtre, harci üzemmódba lépnek, csakhogy gyakori probléma, amikor az aktivált T-sejteket a betegség valamilyen módon eltéríti, és azok szervezet saját sejtjei ellen fordulnak. Ilyenkor allergiás reakciók és autoimmun betegségek jelennek meg, mint például colitis, asztma, sclerosis multiplex, arthritis vagy bizonyos bőrbetegségek.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A korábban már évtizedeken keresztül a T-sejtek szignalizációs útvonalaival foglalkozó kutatókat is meglepte, hogy egy teljesen új szereplőt fedeztek fel a T-sejtek biológiai mechanizmusaiban. Korábban nem feltételezték, hogy a „boldogsághormon”-nak is nevezett szerotonin vagy dopamin termeléséhez szükséges tetrahidrobiopterin (BH4) ilyen fontos szerepet játszik a T-sejtek korai aktiválásában és növekedésében egyaránt. Egér modellszervezetekben a BH4-gátlók hatására gyulladásos viszonyok között a T-sejtek aktivitása lecsökkent, míg nagyobb dózisú BH4 adagolásakor a T-sejtek aktiválásával csökkent a tumorok mérete.

A BH4 kiváló célmolekula a T-sejtek aktivitásának növelése vagy csökkentése érdekében, ezért a kutatók már ki is fejlesztettek egy új BH4-gátló gyógyszermolekulát (QM385), melynek hatásait reményeik szerint hamarosan emberi szervezeten is vizsgálhatják majd.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink