hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

A szolgálati jogviszony felvételére ösztönöz az OKFŐ

Nem járulnak hozzá a közreműködői szerződéssel foglalkoztatott orvosok juttatásainak emeléséhez, így terelve őket a szolgálati jogviszony hatálya alá, derült ki az Országos Kórházi Főigazgatóság állásfoglalásából, amelyet a Magyar Orvosi Kamarának juttattak el.

Az elsődleges cél, hogy úgy az állami, mint az önkormányzati betegellátóknál egészségügyi szolgálati jogviszony keretében lássák el feladataikat az orvosok – így válaszolt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője, Jenei Zoltán a Magyar Orvosi Kamara levelére, amelyben a köztestület azt panaszolta, hogy a közreműködői szerződéssel foglalkoztatott kollégáik megbízási díja egy vonatkozó utasítás nyomán elmarad a bértáblában meghatározott, idei évre vonatkozó összegektől.

Nincs az a betegellátási folyamat, amely csak közreműködőként végezhető, és az óraszámokat sem limitálták a szolgálati jogviszonyban történő foglalkoztatás tekintetében – fejti ki a kórházfenntartó, leszögezve, hogy a feltételeket vállalni nem kényszer, hanem lehetőség, arról a munkavállaló szabadon dönt. Álláspontja szerint így nincs szó diszkriminációról vagy az egyenlő bánásmód elvének sérüléséről.

Attól, hogy a kórház és a munkavállaló megegyezik a feltételekben, nem jelenti azt, hogy a szerződéses szándékot az OKFŐ automatikusan jóváhagyja – hívták fel a figyelmet a kamarának küldött állásfoglalásban. Így reflektáltak a hivatásrend azon felvetésére, miszerint hiába állapodtak meg egyes kórházakban a közreműködői szerződéssel foglalkoztatott munkatársakkal az idei bérfejlesztés mértékével megemelt díjazásban, azt végül a fenntartó azt elutasította, illetve a kialkudott összeget visszanyeste.

Bár a levélben azt is jelzik, hogy az aktuális díjakat, utasításokat és feltételeket évente felülvizsgálják, ugyanakkor ismételten hangsúlyozzák, hogy törekvéseik fontos eleme az egészségügyi szolgálati jogviszony elsődlegessége.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésével kapcsolatos korábbi félelmek két év távlatában nem igazoldódtak – jegyzi meg még az OKFŐ vezetője, ugyanis – több intézmény tájékoztatása szerint – a korábban eltávozott kollégák többsége visszatért.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink